Компанията за картови разплащания Mastercard стартира глобален проект за рециклиране на кредитни и дебитни карти, като част от план за предотвратяване на депонирането на милиарди карти в употреба в цялата индустрия.

От Mastercard първоначално ще си партнират с британската банка HSBC Holdings Plc в осем клона във Великобритания като банките по света, някои от които вече имат стартирани местни инициативи, ще могат да се присъединят към програмата и да помогнат за постигането на икономии от мащаба.

"Каним всички издатели на карти по света да си партнират с нас, независимо в който регион се намират и да предлагат рециклиране на карти на своите клиенти," казва Аджай Бала, който отговаря за бизнес решенията, свързани със сигурността в Mastercard Inc.

Съгласно плана, Mastercard ще предостави машини за шредиране на HSBC, всяка от които може да съхранява 10 000 карти, равняващи се на 50 кг. пластмаса. След като се напълнят, те ще бъдат транспортирани до съоръжения за рециклиране на пластмаса.

Финансовите параметри на плана засега не са обявени. Пилотният проект, който първоначално ще продължи 6 месеца, ще позволи на клиентите да рециклират всякакви пластмасови карти, в това число и на конкурентни компании.

"Този пилотен проект за рециклиране ще ни предостави много важна данни, както и информация за по-дългосрочните ни планове," заяви Жозе Карвальо, ръководител лично банкиране в HSBC.

От Mastercard твърдят, че в момента разполагат с около 3.1 млрд. карти в обращение. От компанията изчисляват, че индустрията произвежда около 600 млн., карти всяка година, всяка с продължителност на живот около пет години.

По оценки на The Nilson Report общият брой на картите в обращение по света е бил около 26 млрд. през 2022 г., а прогнозите са, че може да нарасне до 28.4 млрд. до 2027 г.

Увеличаващото се използване на пластмаса създава едно от най-големите екологични предизвикателства в световен мащаб, като пластмасовите отпадъци биват заравяни в сметища или замърсяват реки и океани. Производственият процес на пластмасата също така е основен източник на затоплящи планетата парникови газове.