Традиционно ястие, чиято основна съставка са пържени обли камъчета и е определяно буквално като „най-твърдото в света“, предизвика кулинарно любопитство в социалните медии в Китай.

Клиентите се очаква да смучат малките камъчета, за да се насладят на богатия и пикантен вкус на ястието, което произхожда от източната китайска провинция Хъбей.

Те получават инструкции да изсмукват вкуса от камъните, откъдето идва и името на ястието suodiu, което означава “изсмучи и изхвърли”.

През последната седмица в китайските социални медии се появиха множество видеа на хора, които пробват ястието.

На тях може да се види също така как улични заведения за храна готвят необичайната гозба. Те изливат лютив сос върху камъни, които цвърчат на нещо като плоча тепаняки, след което поръсват чеснов сос и разбъркват и пържат всичко със смесица от скилидки чесън и нарязани чушки.

Докато подготвят съставките, уличните готвачи понякога разказват всеки свой ход в рими, според в платформата Xiaohongshu, която е китайският еквивалент на Instagram.

Ястието след това се сервира в кутии, а една порция струва 16 юана (2.30 долара), според едно от видеата.

“Трябва ли да върна камъчетата след като приключа?”, пита клиент, на което готвачът му отговаря, че може да ги задържи като сувенир.

Смята се, че ястието suodiu датира от стотици години. То се предава от поколение на поколение от лодкари, според публикации в местните медии.

В миналото се случвало лодкари да заседнат насред реката и да свършат храната, докато доставят стоки. Така те намирали камъни, които „готвели“ с други подправки.