Земната повърхност се характеризира с огромни върхове и дълбоки долини. Световният океан също може да се похвали с толкова разнообразна топография.

Може би най-интригуващата част от нея е Марианската падина - пропаст в западната част на Тихия океан, която се простира на повече от 2 540 километра и е дом на Challenger Deep.

Това е най-дълбоката известна точка на повърхността на Земята, която се спуска на повече от 11 000 метра под морското равнище, пише CNN.

Това е повече от височината на връх Еверест и почти три пъти по-дълбоко от мястото, на което се намират останките на Титаник в Атлантическия океан.

1. Режисьорът на "Титаник" Джеймс Камерън е един от малкото хора, посетили мястото

Малко човешки експедиции са се осмелявали да стигнат до Challenger Deep.

Първата е от 1960 г. и се осъществява с батискафа Trieste - вид подводница за свободно гмуркане. По време на гмуркането Жак Пикар и Дон Уолш са изумени, виждайки живи същества на място, на което учените никога не са си представяли, че е възможно нещо да оцелее.

„Всички наши предубеждения за океана бяха издухани през прозореца“, казва пред CNN д-р Джийн Фелдман, почетен океанограф в НАСА. 

Джеймс Камерън - режисьорът на филма „Титаник“ от 1997 г., е следващият дълбоководен изследовател на Challenger Deep. Той се спуска с подводница, в чието проектиране лично участва, до 10 908 метра, поставяйки световен рекорд през 2012 г.

2. В Challenger Deep е намерен найлонов плик

Друг изследовател, върнал се на мястото, е Виктор Весково. Инвеститорът от Тексас се спуска на 10 927 метра дълбочина и поставя нов световен рекорд през 2019 г.

Весково дава депресираща представа за въздействието на човечеството върху тези привидно недосегаеми отдалечени места, когато открива найлонов плик и опаковки от бонбони на дъното на Марианската падина.

Няколко изследователи са стигали до Challenger Deep оттогава, но експедициите не са обичайни, а пътуването е изключително опасно.

За всеки 10 метра, изминати под повърхността на океана, налягането върху даден обект се увеличава с една атмосфера. Пътуване до Challenger Deep може да постави кораб под налягане, „еквивалентно на 50 джъмбо джета“, отбелязва Фелдман.

3. Challenger Deep се намира в зоната Хадал, наречена на бога на подземния свят

Подобно на атмосферата на Земята, океанът също се състои от слоеве. Най-горната му част се нарича епипелагична зона, или зона на слънчева светлина, като се простира само на 200 метра под повърхността на водата.

Мезопелагичната зона, или така наречената зона на здрача, се простира от края на зоната на слънчевата светлина до около 1000 метра. След това има батипелагична зона, наричана още среднощна, а под нея абисопелагична зона - или бездна - която се простира от 4000 метра до 6000 метра.

В рамките на бездната малко форми на живот могат да оцелеят, водата е напълно лишена от светлина, а температурите са близки до точката на замръзване. Но Challenger Deep се намира още по-дълбоко - в хадал зоната, наречена на гръцкия бог на подземния свят Хадес.

4. Challenger Deep е дом на уникален живот и кални вулкани

Хадал зоната е едно от най-малко проучените местообитания на Земята. Дълго време се смята, че нищо не може да оцелее на дълбочини, смазващи костите, без слънчева светлина.

Но това не се оказва вярно. Дори на самото дъно животът съществува. През 2005 г. малки едноклетъчни организми, наречени фораминифери (вид планктон) са открити в Challenger Deep. Откритията на място включват цветни скали и живеещи на дъното морски краставици.

Поредица от подводни кални вулкани и хидротермални отвори в Марианската падина също поддържат необичайни форми на живот. Въпреки силно киселинната и адски гореща вода, екзотичните видове и микроскопичните организми там оцеляват.

При липса на слънчева светлина съществата се възползват от богатите на хранителни вещества води от хидротермалните отвори. Животоподдържащата среда е резултат от химически реакции между морската вода и магмата, издигаща се изпод океанското дъно.

5. Марианската падина е обявена за национален паметник на САЩ през 2009 г.

Марианската падина е обявена за национален паметник през 2009 г., отчасти за защита на редките организми, които виреят в нейните дълбини.

Обектите на интерес включват потопената екосистема и нейните форми на живот, като дълбоководни скариди и раци, и - по-високо във водния стълб - каменисти коралови рифове.

Голямото разнообразие от живот в подводните планини и хидротермални отвори си струва да бъде запазено, смятат властите. Защитената територия се простира на 246 049 квадратни километра.

6. Не се знае колко точно дълбок е Challenger Deep

Океанското дъно остава едно от най-мистериозните места във Вселената. Всъщност „имаме по-добри карти на Луната и Марс, отколкото на собствената си планета“, казва Фелдман преди CNN.

Въпреки че хората изследват повърхността на океана от десетки хиляди години, само около 20% от морското дъно е картографирано, според данни от 2022 г.

Предвид големия интерес към Марианската падина обаче, изследователите полагат усилия да направят по-подробни снимки на нейните характеристики.

Но това не е лесно: поради необятността и дълбочината на тази океанска зона учените трябва да разчитат на сонарна или акустична технология, за да се опитат да дадат пълна картина на намиращото се отдолу.

Тъй като оборудването и технологията непрекъснато се подобряват, очакваната дълбочина на Challenger Deep е актуализирана през 2021 г. до около 10 935 метра.