Главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн предупреди пазарите да не очакват понижения на лихвените проценти в следващите две години.

По-рано този месец ЕЦБ вдигна основната си лихва с 25 базисни пункта до 3.5%, което бе поредното то серията увеличения от юли 2022 г. в опит да бъде ограничена рекордно високата инфлация в еврозоната.

Годишната инфлацията в еврозоната бе 6.1% през май, понижавайки се от 7% в предходния месец. Базисната инфлация, която не включва волатилните цени на хранителните и енергийните продукти, е 5.3%. И двата показателя остават доста над таргета на ЕЦБ от 2%.

Икономиката на еврозоната е във “фаза на приспособяване,” докато по-високите лихви си проправят път из икономиката, а заплащането се опитва да навакса увеличенията на цените, заяви пред CNBC Анет Вайсбах, бивш управител на Централната банка на Ирландия, по време на срещата на ЕЦБ в Синтра, Португалия.

“Въпросите, които според мен трябва да си задава пазарът, са свързани с момента или скоростта на обръщане на рестриктивната политика”, заяви Лейн.

“Няма да се върнем до 2% няколко години. Ще отчетем добър напредък още тази година, особено в края на годината, но няма да има понижение до 2% в рамките на месеци.”

Неговото изказване е в тон с това на президента на ЕЦБ Кристин Лагард, която заяви, че централната банка е отчела “значителен напредък”, но „все още не може да обяви победа.”

ЕЦБ вдигна лихвите с 400 базисни пункта от юли 2022 г. насам. Пазарите очакват още едно увеличение от 25 базисни пункта следващия месец и обмислят ново увеличение през септември, но някои икономисти твърдят, че може да се наложи финансовата институция да обърне посоката на паричната си политика, тъй като по-високите лихви дърпат икономиката на еврозоната назад.

По-рано този месец Федералният резерв на САЩ избра да направи пауза в цикъла си на повишение на лихвите, оставяйки основната си лихва без промяна. До края на годината обаче вероятно предстоят още две повишения.

Лейн казва, че централните банкери ще трябва да запазят курса и да оставят ограничителните парични условия още известно време.

“Ще имаме продължителен период, в който лихвите трябва да останат рестриктивни, за да гарантираме, че няма да настъпи ново сътресение, което да ни отдалечи още повече от 2% и тази трайност на ограничителната политика е много важна,” каза той.

“Гледайки напред, в следващите няколко години не очаквам бързи понижения на лихвите, така че не смятам, че е уместно на пазарите да има такива очаквания”, коментира икономистът.