Откакто чатботът ChatGPT на OpenAI стана достъпен за всички през ноември, хората често използват продукта като помощник в работата си.

Един потребител обаче се опитва да използва подсказките за чатбота, за да забогатее, въпреки че не постига успеха, на който се надявал. През март Джаксън Грейтхаус Фол - бранд дизайнер и писател, споделя в Twitter подсказката, която дава на чатбота.

"Разполагаш със 100 долара, а целта ти е да превърнеш тази сума в колкото се може повече пари за възможно най-кратко време, без да правиш нищо незаконно," пише Грейтхаус Фол, допълвайки, че той ще бъде "човекът сътрудник" и ще "прави всичко", за което чатботът го инструктира.

След няколко последователни запитвания, ботът инструктира Грейтхаус Фол да създаде компания на име Green Gadget Guru, която предлага продукти и съвети, които помагат на хората да живеят по-устойчиво.

Грейтхаус Фол казва, че благодарение на ChatGPT и на други използващи изкуствен интелект (AI) инструменти, като генераторът на изображения DALL-E, той успява да набере 1 378.84 долара за компанията си за ден, макар че от Business Insider не успяват да потвърдят сумата.

Към средата на март компанията е оценявана на 25 000 долара, според съобщение в Twitter на Грейтхаус Фол. Седмица след това той информира, че бизнесът му е генерирал 130 долара приходи, въпреки че от Business Insider не успяват да потвърдят и тази сума - нито начина, по който е генерирана.

Той също така използва AI, за да създаде професионално изглеждащ уебсайт за своя бизнес, на който по онова време има несъществуващи продукти, като зелени джаджи и устойчиви кухненски съдове.

Той казва, че е отворен към идеята да произвежда нови продукти или да продава съществуващи срещу комисиона, ако чатботът му каже. "Проучваме активно партньорства за продажбата на някои от тези неща," обяснява Грейтхаус Фол пред Business Insider през март.

Към 15 март той заявява, че е доволен от резултатите. "Ще бъда богат," пише в Twitter.

От първоначалния пост на Грейтхаус Фол в средата на март той е натрупал над 100 000 харесвания и над 20 млн. импресии. Мъжът разказва за своето бизнес начинание в различни подкасти и дори сформира общност в приложението Discord.

Въпреки вниманието, което привлича към своя бизнес, нещата не се развиват според първоначалните му планове. На 12 април, почти месец след първия му пост, Грейсхаус Фол пише, че се отказва от Green Gadget Guru, за да се фокусира върху своята общност в Discord.

Сайтът, на който няма реални продукти за продажба, в момента е неактивен. Въпреки това, експериментът на Грейтхаус Фол е просто един от примерите за начините, по които хората използват генеративния AI, за да опитват да печелят пари.

Ето как Грейтхаус Фол използва AI, за да стартира бизнес за един ден:

ChatGPT предоставя план в четири стъпки за стартирането на Green Gadget Guru и моли Грейсхаус Фол да го информира за това как се развиват нещата. Грейтхаус Фол успява да изпълни всички четири стъпки в рамките на ден.

Стъпка едно: Купуване на домейн и хостинг

Първо, ChatGPT му предлага да купи домейн за около 10 долара, както и план за хостинг на уебсайта за около 5 долара на месец, което прави общо 15 долара разходи.

Стъпка две: Създаване на нишов уебсайт за продажби срещу комисиона

ChatGPT му предлага да използва останалите 85 долара от бюджета си за уебсайта и за съдържанието. Чатботът го съветва да се фокусира върху "печеливша ниша с малко конкуренция," изброявайки възможности, като кухненски джаджи и уникални аксесоари за домашни любимци.

Грейтхаус Фол избира природосъобразните продукти.

Чатботът също така го съветва да проучи програми за онлайн продажби с високи комисиони.

След това ChatGPT предлага името EcoFriendlyFinds.com за сайта. Грейтхаус Фол обаче установява, че домейнът струва 848 долара и чатботът предлага по-достъпен - GreenGadgetsGuru.com.

Грейтхаус Фол го купува за 8.16 долара, след което харчи 29 долара за хостинг. След това от началния му бюджет остават 62.84 долара.

Стъпка три: Използване на социалните медии

След създаването на уебсайта ChatGPT предлага на него да се споделят статии и рецензии на продукти от социални медии, като Facebook и Instagram, както и от онлайн общности, като Reddit, за ангажирането на потенциални клиенти и привличането на трафик към уебсайта.

Той също така моли чатбота за помощ за създаването на лого. Изображението впоследствие е създадено в генератора DALL-E 2.

След като приключва и с това, Грейтхаус Фол задава на ChatGPT задача да напише първата статия на уебсайта, в която се говори за реални продукти, като сламки за многократна употреба.

Темплейт на тази статия на име "10 природосъобразни кухненски джаджи" е качена на неактивния в момента сайт.

След това той изпълнява препоръката на чатбота да похарчи 40 долара от оставащия бюджет за реклама във Facebook и Instagram, за да таргетира потребители, които се интересуват от устойчив живот и природосъобразни продукти.

Стъпка четири: Оптимизиране за онлайн търсачки

Стъпка четири била "оптимизацията за онлайн търсачки" чрез използването на SEO техники за насочване на трафик към сайта. Освен че пуска полезни за оптимизацията блогпостове, той решава да активира сайта с цел публичност, въпреки че все още има доста работа по него.

Резултатът?

Грейтхаус Фол казва, че до края на първия ден успява да набере 500 долара инвестиции. Той не разкрива инвеститорите си, но пише в Twitter, че "имал много лични съобщения" и че "не приема повече инвеститори, освен ако условията не са малко по-благоприятни."

Пет дни по-късно той пише в Twitter, че планира да информира своите последователи за случващото се около неговия ChatGPT бизнес всеки ден в продължение на 30 дни.

"Мисля, че в следващите няколко месеца ще видим огромен бум на подпомагани от изкуствения интелект или дори ръководени от него компании“, каза той пред Business Insider.