Все по-често пенсионерите избират да се преместят в чужбина, за да се насладят на приключения, да намалят разходите си и да изследват различен начин на живот.

Европа отдавна е предпочитана дестинация за възрастните, коя обаче е тяхната любима страна?

На този въпрос отговор дава изследване на movingtospain.com, базирано на множество фактори, сред които продължителност на живота, разходи, цени на жилищата, визи, безопасност, здравеопазване, климат и плажове.

Най-добрите европейски страни за пенсиониране

Въз основа на резултатите от индекса, най-добрата държава за пенсиониране в Европа е Португалия с резултат 7.83 от 10. Това е безопасна страна с висок процент от населението на възраст 65 и повече години.

Предлага изобилие от слънчева светлина, качествени плажове, както и сравнително ниска цена на живот. Едно от многото неща, с които Португалия е известна, са виното и портвайна. Добавете грандиозни голф игрища и прекрасна природа и получавате доста привлекателен за пенсионерите пакет.

Второто място в тази класация Испания дели с Италия с резултат от 7.31. Пенсионирането в Испания отдавна е любимо на британците и американците.

Очакваната продължителност на живота е втората най-висока в Европа (след Швейцария), благодарение на отличното и достъпно здравеопазване. А за запалените плажуващи, Испания е страната с най-много плажни ивици със Син флаг в света.

Испанската виза за пенсиониране е утвърдена и лесна за получаване, като страната е една от седемте в Европа, които я предлагат.

Споделяйки второто място с Испания, Италия се характеризира с висока продължителност на живота и по-висок процент население на възраст над 65 от всяка друга държава в Европа.

Пенсионерите я обичат заради спокойния ритъм на живот, като La Dolce Vita е реалност за мнозина. Храна, култура и природна красота – всичко това е бонус.

Къде е България?

България заема петата позиция в класацията с резултат 6.39. Тя е сред седемте страни в Европа, които предлагат виза за пенсиониране. Разходите за живот у нас са най-ниски спрямо останалите страни в класацията, както и цените на жилищата.

22.4% от населението е в пенсионна възраст, а слънчевите часове на година са 2263. България обаче се класира по-ниско по показатели, като качество на здравеопазването, продължителност на живота и брой плажове със Син флаг.