Цената на милиардерските яхти може да достигне и до 500 млн. долара, отразявайки изключителния лукс и удобства, които предлагат - от баскетболни игрища, спа, фитнеси, басейни, киносалони и дори нощни клубове.

Какви яхти притежават едни от най-богатите хора в света?

Неизвестен купувач купи наскоро яхтата на Пол Алън, която се продаваше за 325 млн. долара. Тя обаче беше спазарена за 278 млн. долара. 20-годишната Octopus, която е с дължина от 126 метра, струва на Алън 200 млн. долара. 

 

127-метровата ветроходна яхта на Джеф Безос беше пусната на вода преди година. От корабостроителната компания Oceanco поискаха през миналия февруари исторически мост в Ротердам да бъде демонтиран, за да може тя да премине в открити води.

Компанията се отказа от това си намерение, след като се сблъска със сериозни критики от местните. 

Koru струваше на Безос 485 млн. долара, като на нея има хеликоптерна площадка, асансьор и достатъчно място, за да се поберат 18 гости и 36 души персонал. Поддръжката й струва около 25 млн. долара годишно. 
 

 

Основателят на Oracle Лари Елисън, който днес е петият най-богат човек в света със състояние от 130 млрд. долара, притежава 88-метровата Musashi. Нейната цена е три пъти по-ниска от тази на Koru – 160 млн. долара.

Яхтата на Елисън, който от години живее на хавайски остров, разполага с вътрешен и външен басейн, киносалон и асансьор.

Преди години той притежава доста по-голям съд – The Rising Sun с дължина от 139 метра. Той е продаден на друг милиардер – Дейвид Гефен, за 300 млн. долара, като разполага с 82 стаи на борда си. 

 

Лари Елисън решава да си купи яхта, взимайки пример от Стив Джобс. Той я поръчва през 2008 г., но строителството й се бави до 2012 г., или година след смъртта му.

Когато Джобс умира, яхтата, както и състоянието му от 14.1 млрд. долара, се наследяват от съпругата му Лоурън Пауъл. 78-метровата Venus се оценява на 130 млн. долара. 

Основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин са известни с луксозните си придобивки. Те притежават частни самолети, яхти и острови.

59-метровата яхта Senses на Пейдж разполага с джакузи, хеликоптерна площадка и специален плажен кът, оборудван с шезлонги. Милиардерът я яхтата малко след началото на пандемията.

Брин, от своя страна, притежава 73-метровата Dragonfly и 40-метровата Butterfly, пише Insider. Преди месец той купи на аукцион и Alfa Nero, за която плати близо 68 млн. долара.

Основателят на Skype Никлас Зенстрьом също е любител на яхтите, като неговата Ran участва и в регати.

Ричард Брансън пък продаде своята яхта, след като се установи на остров Некер. Катамаранът му намери купувач през 2018 г. за 3 млн. долара - доста по-малко от исканата от него цена от 9.6 млн. долара.

Да купя или наема?

За тези от нас, които могат да си го позволят, част от яхтите на най-богатите хора в света се отдават под наем.

Плавателният съд на покойния съосновател на Microsoft Пол Алън може да се ползва за период от 7 дни срещу 2.2 млн. долара. Тази на съоснователя на Alphabet Сергей Брин пък се отдава под наем за между 773 000 и 1.2 млн. долара на седмица.