Индия ще се превърне във втората най-голяма икономика в света към 2075 г., като ще задмине не само Япония и Германия, но и САЩ, прогнозират от Goldman Sachs.

В момента това е петата най-голяма икономика, изоставаща от Германия, Япония, Китай и САЩ.

Докладът посочва, че това ще се случи на фона на нарастващото население, напредъка в сферата на технологиите и иновациите и големите инвестиции в страната, които ще повишат производителността на работещите.

Индийското правителство си е поставило като основен приоритет инвестициите в инфраструктура, включително пътища и жп линии.

От инвестиционната банка прогнозират, че китайската икономика ще е най-голямата в света към 2075 г. с БВП от 57 трилиона долара.

Индия ще изпревари САЩ, като нейното БВП ще достигне 52.5 трилиона долара спрямо 51.5 трилиона долара за щатската икономика.

От Goldman са на мнение, че една от пречките пред индийската икономика са малкият процент работещи жени, намалял до 20 на сто.

По-големите инвестиции в страната обаче не само ще помогнат за ръста на индийската икономика, но и ще увеличат доходите и спестяванията на местното население.