Все по-голям брой държави репатрират златните си резерви - като защитна мярка срещу наложените санкции от Запада срещу Русия. Това се посочва в доклад на Invesco за централните банки и суверенните фондове по света.

Спадът на пазарите по света през миналата година донесе сериозни загуби за портфолио мениджърите на суверенните фондове, които вече преосмислят своите стратегии, на фона на високата инфлация и геополитическото напрежение.

Над 85% от участвалите в проучването 85 суверенни фонда и 57 централни банки в годишната анкета на Invesco посочват, че инфлацията през следващото десетилетие ще е по-висока от тази през изминалото.

Именно това е причината златото и облигациите на развиващите се пазари да са добър залог в настоящата среда, в която Западът замрази почти половината от 640 милиарда долара златни и валутни резерви на Русия.

Близо 60% от респондентите са посочили, че именно това е направило златото по-привлекателно. Общо 68% от участниците в допитването казват, че златото им се намира в страната спрямо 50% преди две години.

От неназована централна банка посочват: „Доскоро златото беше в Лондон, но сега го трансферираме в нашата страна, за да го държим като актив-убежище и да е на сигурно място.

„Ако златото е мое, значи го искам в страната си“, казва Род Рингроу, шеф на официалните институции в Invesco. Според него, това е често използвана фраза през миналата година.

Диверсификация

Геополитическите притеснения, както и възможността да инвестират на развиващите се пазара, кара все повече банки да диверсифицират резервите си от долара. 

Нарастването на щатския дълг с нови 7% също е негативен знак за долара, въпреки че на хоризонта все още не се виждат алтернативи за нова резервна валута. Тези, които смятат, че китайският юан има шанс за това, вече са 18% спрямо 29 на сто преди година.

По мнението на 80% от анкетираните 142 институции, геополитическото напрежение ще е основен риск през следващото десетилетие, докато 83% определят инфлацията като най-голямото си притеснение през идните 12 месеца.

Инфраструктурата е смятана за най-атрактивния клас активи в момента, като най-големи са предпочитанията за вложения във възобновяеми енергийни източници.

Индия продължава да е една от най-атрактивните държави за инвестиции за втора поредна година, докато новият тренд, в който компаниите изграждат заводите си близо до локацията, в която ще продават продукцията си, прави дестинации, като Мексико, Индонезия и Бразилия, доста привлекателни.

По-малко атрактивни за инвестиции днес са Китай, Великобритания и Италия.