Обединените арабски емирства (ОАЕ) са се превърнали в ключов търговски център за руско злато, след като санкциите на Запада заради войната в Украйна ограничиха по-традиционни експортни маршрути на Русия, показват руски митнически регистри.

Данните, които съдържат подробности за близо хиляда доставки на злато в годината от началото на войната в Украйна, показват, че страната от Персийския залив е внесла 75.7 тона руско злато на стойност 4.3 млрд. долара, в сравнение с едва 1.3 тона през 2021 г.

Китай и Турция са следващите големи дестинации за руско злато, като двете държави са внесли по около 20 тона в периода 24 февруари 2022 г. и 3 март 2023 г. Заедно с ОАЕ, трите държави са отговорни за 99.8% износа на руско злато, според митнически данни за този период.

В дните след началото на военния конфликт в Украйна много международни банки, логистични доставчици и рафинерии за скъпоценни метали спряха да работят с руско злато, което обикновено се доставяше до Лондон - център за търговия и съхранение на злато.

Лондонската асоциация на пазара на благородните метали (LBMA) забрани руското злато от 7 март 2022 г., а до края на август Великобритания, ЕС, Швейцария, САЩ, Канада и Япония също забраниха вноса на руско злато.

Данните за износа обаче показват, че руските търговци бързо са намерили нови пазари в страни, които не са наложили санкции на Москва, като ОАЕ, Турция и Китай.

Луис Марешал, експерт по златото в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, казва, че е имало риск руското злато да бъде претопявано и преработвано и след това да си проправи отново път до щатските и европейските пазари със замаскиран произход.

"По тази причина надлежната проверка е от съществено значение за крайните купувачи, които искат да са сигурни, че спазват санкциите."

От Комисията за търговия със злато на ОАЕ казват, че прилагат ясни процеси срещу незаконното злато, прането на пари и санкционираните субекти.

"ОАЕ ще продължи да търгува открито и честно със своите международни партньори, в съответствие с всички настоящи международни норми, установени от ООН," казват от комисията.

В опит да изолира допълнително Русия, Вашингтон предупреди страните, в това число ОАЕ и Турция, че може да изгубят достъпа си до пазарите на държавите от Г-7, ако правят бизнес със субекти, които са санкционирани от САЩ.

Данните, с които са се запознали от Reuters, не предполагат нарушение на наложените от САЩ санкции от страна на тези държави.

От Министерството на финансите на САЩ, чиято Служба за контрол на чуждестранните активи (OFAC) налага санкциите, не са отговорили на запитването за коментар.

Включените в митнически данни доставки показват, че Русия е изнесла 116.3 тона злато в периода 24 февруари 2022 г. - 3 март 2023 г., въпреки че, според консултантската компания Metals Focus, страната е добила 325 тона от благородния метал през 2022 г.

Останалата част от добитото злато вероятно е останало в Русия или е било изнесено чрез сделки, които не са включени в тези митнически данни.

По-голяма част от доставките на руско злато за Китай са насочени към Хонконг. От китайското министерство на външните работи обявиха, че сътрудничеството на страната с Русия "няма да бъдат обект на смущения или принуда от трета страна".

Пренасочването на руския износ на злато далеч от Лондон не се счита за сериозен удар, тъй като финансовият център не разчита на Русия. През 2021 г., например, златото от Русия е съставлявало 29% от вноса на Лондон, но през 2018 г. възлиза на едва 2%.

Междувременно, ОАЕ отдавна може да се похвали с процъфтяваща златна индустрия. Търговски данни показват, че страната е внасяла средно по около 750 тона чисто злато в периода 2016 - 2021 г.

Това означава, че доставките, посочени във въпросните руски митнически данни, съставляват едва около 10% от вноса.

ОАЕ също така е основен износител на злато и бижута.

Мениджърът на компания, която доставя големи количества руско злато за ОАЕ, е заявил пред Reuters, че руски компании продават злато там с около 1% отстъпка от глобалните цени, което представлява стимул за търговия.

Мениджърът, пожелал анонимност, казва също така, че по-голяма част от златото, което неговата компания доставя за ОАЕ, е предназначено за рафинерии, където ще бъде претопено и преработено.

В много от случаите в митническите данни са посочени само доставчиците или търговците, участвали в трансакциите, но не и крайният купувач, който би могъл да бъде рафинерия, бижутер или инвеститор.

Данните показват, че най-големият оператор с руско злато, изнасяно за ОАЕ, е Temis Luxury Middle East - дубайско подразделение на френската логистична компания Temis Luxury, която е участвала в доставките на 15.6 тона злато на стойност 863 млн. долара в периода април 2022 – 3 март, 2023 г.

От Temis казват, че компанията не купува руско злато, а само приема транспортни поръчи от оператори, които не са обект на щатските санкции.

Европейските санкции обикновено не важат за чуждестранни подразделения, така че европейските компании, чиито подразделения участват в доставките на руско злато за ОАЕ, Турция и Хонконг, не са нарушили непременно законите, казва Тан Албайрак, адвокат по санкциите в Reed Smith в Лондон.

Вторият най-голям оператор на руско злато в ОАЕ, с участие в доставките на 14.6 тона на стойност 820 млн. долара, е логистичната компания Transguard, част от Emirates Group.

От Emirates заявиха, че не са купували руско злато, действат в пълно съответствие със законите и вече са спрели и да го транспортират.

"Вследствие на най-новите регулаторни промени, Transguard вече не предоставя логистични услуги на злато до или от Русия," се казва още в съобщението на компанията.

В Хонконг повечето доставки на руско злато са дело на китайската логистична компания Vpower Finance Security Hong Kong Ltd. Тя е участвала във вноса на 20.5 тона злато на стойност 1.2 млрд. долара в периода май 2022 и 3 март, 2023 г.