Пътуването със самолет неизменно включва кабинен екипаж, облечен в отличителни униформи.

И докато някои авиокомпании предпочитат ежедневните облекла, други дават всичко от себе си, когато става въпрос за това какво може, не може или трябва да носи техният персонал.

Дори емблематични дизайнери, като например Вивиен Уестууд, са привлечени от идеята да повлияят върху стила на стюардесите.

През последните години има тенденция за отхвърляне на традициите - удобните маратонки заменят високите токчета, а полово неутралните униформи се „издигат в небето“.

Вижте най-добрите и най-лошите униформи на кабинен екипаж, подбрани от вестник Independent:

SkyUp

През 2022 г. украинската авиокомпания SkyUp се сбогува с консервативната класика, приветствайки свободните оранжеви костюми с панталон и белите маратонки Nike.

Подчертана със син копринен шал, новата визия е смесица от стил и комфорт. Мариана Григораш, ръководител на маркетинга на SkyUp Airlines, описва ярката униформа като образ на „свобода, естествена красота и индивидуалност “.

Wizz Air

Когато започвате бизнес, едно от ключовите решения, които трябва да вземете, е дали да бъдете елегантен и фин или голям и смел. Wizz Air избира второто, когато стартира през 2003 г.

Резултатите са много… розови. Всеки, пътувал с нискотарифната унгарска авиокомпания, помни ярките ризи на членовете на екипажа с лилави маншети.

През 2015 г. униформата на компанията е ребрандирана, като Wizz Air позволява на персонала да избере новия стил. Това води до въвеждането на нов елемент от облеклото - рокля.

British Airways

При първото си „униформено разтърсване“ от 20 години насам, през януари 2023 г. British Airways преработва основно своите униформи, за да оборудва кабинния екипаж с модерни гащеризони, туники и хиджаби.

Новите елегантни тъмносини дизайни на BA са в противовес с прословутия традиционен дрескод. Униформата е разработена в тестове, включващи 1500 служители.

Hainan

През 2017 г. Hainan въвежда нови униформи за екипажа. Китайската авиокомпания се обединява с дизайнера Лорънс Сю, за да създаде колекция в стил висша мода, вдъхновена от традиционна китайска рокля, наречена Cheongsam.

Новата визия е представена на Седмицата на модата в Париж, като е съставена от палта, шапки в стил барета и високи токчета, създадени, за да покажат „пълно уважение“ към пътниците.

Lufthansa

През последните 16 години ръстът в популярността на Октоберфест в Мюнхен облече кабинния екипаж на Lufthansa в дирндл - баварска рокля с прилепнал корсаж и богата пола.

През 2022 г. дебютира друг стил, обърнат към фин и устойчив дизайн. Синьо-бялата традиционна униформа внесе баварски привкус в полетите, пътуващи за Мюнхен.

Qantas

Между 1974 г. и 1985 г. австралийската Qantas се хвали с противоречиви цветове, диви щампи и липса на обща тема между облеклата на кабинния екипаж от мъжки и женски пол.

Промените в униформата през 2023 г. накараха Qantas да се откаже от задължителните токчета и да възприеме грима за стюардеси от всички полове за първи път в 102-годишната история на превозвача.

Singapore Airlines

Екипажите на Singapore Airlines са известни със своите униформи, вдъхновени от саронг кебая - традиционно облекло, носено от жените в Индонезия, Сингапур и Малайзия.

Докато синият саронг остава основен елемент в дрескода на авиокомпанията, четири цвята показват ролята на „сингапурското момиче“, което го носи. Униформата, проектирана от парижкия дизайнер Pierre Balmain, е пусната на пазара през 1972 г. и оттогава е почти същата.

Air New Zealand

Да се каже, че стюардесите на Air New Zealand се открояват от тълпата, вероятно е доста слабо. Думата барок изниква в съзнанието ви, когато видите ярките лилави и черни униформи, проектирани през 2010 г.

Но още по-впечатляващото е, че остарелият настоящ външен вид не е най-големият моден гаф на авиокомпанията. Помислете за „желеобразните“ мини рокли през 80-те години на миналия век и историята на съмнителни шапки.

Emirates

Униформите на Emirates са бързо разпознаваеми с червените шапки, кремави шалове и бежови костюми, които служителите носят на обществени места.

Може би по-известен от тоалетите е гримът на кабинния екипаж. Те трябва да носят един от няколко одобрени нюанса на червено червило, за да пасва на шапката, да приберат косата си в един от двата разрешени стила, както и да спазват рутина за гримиране в седем стъпки.

Cebu Pacific

Филипинската авиокомпания Cebu Pacific се отличава с куп смели униформи през годините, включително оранжево-жълта, за която се смята, че символизира слънцето.

Недоволна от този смел външен вид, авиокомпанията пуска още по-ярък дрескод с дънкови акценти през 2016 г.

Virgin Atlantic

Развяващи флага на униформи без пол, аленочервените творения на Вивиен Уестууд за Virgin Atlantic са основен продукт на модерната авиокомпания.

От 2019 г. тя позволява на служителите от женски пол да носят панталони като част от стандартната си униформа, а днес изборът между панталони или пола тип молив с дължина до коляното е разширен за всички членове на персонала – независимо от пола.

Hawaiian Airlines

Униформите с щампи на цвята на Hawaiian Airline можеха да пожънат стилен успех, но 2016 очевидно е годината за смели модни избори, като лилаво и синьо наметало някак си проправя път в кабината.