Търсенето на минерали, особено важни за бъдещето, съсредоточено върху технологии с ниски и нулеви емисии, е нараснало значително в последните години, става ясно от доклад на Международната агенция за енергията (МАЕ).

Базираната в Париж организация посочва, че в периода между 2017 и 2022 г. се отчита троен ръст в търсенето на литий, 70% повишение в търсенето на кобалт и 40% ръст при никела.

Пазарът на ключовите минерали за енергийния преход е достигнал 320 млрд. долара, като се е удвоил в последните 5 години. През изминалата година стартъп компаниите в сектора са набрали рекордните 1.6 млрд. долара, става ясно още от изнесените данни.

Основен фактор за повишеното търсене на тези метали е енергийният сектор.

Инвестициите в развитието на находищата от ключовите за енергийния преход минерали са нараснали с 30% през миналата година, след като отчетоха ръст от 20% за 2021 г., посочват от МАЕ.

Компаниите, специализирани в разработка на находища и производство на литий са увеличили инвестициите си с 50%. Най-лекият от всички метали е особено важен за батериите, захранващи електрическите автомобили.

По-малки като размер вложения са направили и компаниите, съсредоточени върху мед и никел, като Китай е удвоил разходите си в тези сектори през 2022 г.

Рязкото увеличение на инвестициите подпомага достъпността и скоростта на прехода към чиста енергия, сочи докладът. 

Китай е начело по добив на гранит и производство на литий. Въпреки очакванията, че китайската икономика скоро ще е най-голямата в света, тя продължава да разчита най-вече на Демократична Република Конго за доставките си от кобалт.

Общо половината от новите литиево-химически заводи в света ще са съсредоточени в Китай, докато в Индонезия ще са разположени 90% от новите инсталации за добив на никел.