Цените на петрола продължиха понижението си във втора поредна сесия, след като изнесените днес данни показаха забавяне на темпа на растеж на китайската икономика през второто тримесечие, което предизвика опасения относно търсенето във втория най-голям потребител, докато Либия, междувременно, възобнови производството си през уикенда.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняват със 69 цента, или 0.86%, до 79.18 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) отстъпват с 65 цента, или 0.9%, до 74.77 долара за барел.

Брутният вътрешен продукт на Китай нараства едва с 0.8% на тримесечна основа през второто тримесечие на годината, показаха изнесени днес данни, като възстановяването на китайската икономика се забавя бързо поради отслабващото търсене у дома и в чужбина.

"Данните за БВП бяха по-слаби от очакваните и няма да помогнат за намаляване на опасенията относно китайската икономика," казва пред Reuters Уорън Патерсън от ING.

Китайските рафинерии са преработвали с 1.6% повече суров петрол на ден през юни, в сравнение с май, засилвайки дейността си след пролетната поддръжка, сочат данни на NBS, което съвпада със силния внос на най-големия вносител на суровината в света през миналия месец.

"Търсенето на петрол нараства стабилно на годишна база, но пазарът изглежда фокусиран върху данните за БВП," казва Патерсън.

Пекин вероятно ще действа предпазливо по отношение на предоставянето на нови стимули, внимавайки да не повиши цените на суровините, според Стефано Грасо, старши портфейлен мениджър в 8VantEdge в Сингапур.

"Те се запасяват със суров петрол на ниски цени и чакат рецесията да удари Запада, преди да наблегнат с пълна сила на стимулите," казва Грасо.

Цените на петрола се понижават, след като и двата бенчмарка поскъпнаха в трета поредна седмица през миналата седмица, достигайки най-високите си нива от април, след като производството в някои петролни полета в Либия беше спряно, а Shell стопира износа на нигерийски суров петрол, което се отрази на предлагането.

Две от трите либийски петролни полета, затворени в четвъртък - Шарара и Ел Феел, с общ производствен капацитет от 370 000 барела на ден, са възобновили добива в събота вечер.

Петролното поле 108 остава затворено. Производството беше спрямо като протест срещу отвличането на бивш финансов министър на страната.

В Русия износът на петрол от западни пристанища се очаква да падне с около 100 000 – 200 000 барела на ден следващия месец, което е признак, че Москва спазва обещанията за ново намаляване на предлагането заедно с лидера на ОПЕК Саудитска Арабия.