Под океаните, заровени в ледници или изкопани дълбоко в земята, тунелите отдавна са източник на очарование за пътешествениците.

Независимо дали ускоряват преминаването между големите градове, свързват континента с острови или дори служат като последно място за почивка, това са най-невероятните тунели в света, подбрани от CNN.

Gotthard Base Tunnel, Швейцария

Със своите 57 километра дължина, това е най-дългият и дълбок железопътен тунел в света. Този епичен подвиг на инженерството за първи път отваря през 2016 г., за да засили влаковия товарен трафик под Алпите.

Пътническите услуги между големи швейцарски и континентални градове преминават на дълбочини от около 2450 метра.

Lærdal Tunnel, Норвегия

Тунелите са от съществено значение в Норвегия, свързвайки множеството крайбрежни градове на страната с островите й. Lærdal, или Lærdalstunnelen, е най-дългият пътнически тунел в света, простиращ се на 24.5 километра, а от 2000 г. е и най-бързият маршрут между Осло и Берген.

Понеже 20-минутното шофиране може да накара автомобилистите да загубят концентрация, инженерите са издълбали скални камери на всеки шест километра със специално синьо и жълто осветление, имитиращо изгрев.

Channel Tunnel, Великобритания/Франция

Плановете за подводна връзка между Обединеното кралство и Франция се дискутират в продължение на векове. Тунелът с дължина 50 километра обаче отваря за първи път през 1994 г., след шест години строителни работи, като се намира на около 75 метра под нивото на водата.

Днес известен още като Евротунел, той пренася пътниците между Лондон и Париж за малко повече от два часа.

Tokyo Bay Aqua-Line, Япония

Безбройните японски острови и огромни заливи отдавна превръщат страната в мека за създателите на тунели. Tokyo Bay Aqua-Line, известна още като автострадата Trans-Tokyo Bay, свързва префектурите Канагава и Чиба.

Това, което я отличава, е фактът, че започва като тунел от страната на Канагава, преди да се издигне от водата в Умихотару - изкуствен остров със спирка за почивка и платформи за невероятни гледки към силуета на Токио. Последният участък до Чиба е покрит мост.

Seikan Tunnel, Япония

Gotthard Base Tunnel може да носи короната на най-дългия железопътен тунел в света, но Seikan си остава забележителен подвиг на инженерството с неговите 53.85 километра. Той свързва Хоншу - най-големия от Японските острови, с Хокайдо на север.

Замислен още през 50-те години на миналия век след поредица от фериботни трагедии, днес се използва за железопътен транспорт, включително и от влаковете-стрели Shinkansen от Токио до Сапоро.

Въпреки че вътрешните полети намаляват драстично времето за пътуване, за романтиците това остава най-добрия начин да стигнете до тази магическа част на страната.

Eisenhower Tunnel, Колорадо, САЩ

Това е най-високо разположеният тунел в Съединените щати - на 3 401 метра над морското равнище в най-горната си точка. Той, всъщност, е съставен от два тунела, единият кръстен на президента Айзенхауер, а другият на сенатора Едвин К. Джонсън.

Large Hadron Collider, Франция/Швейцария

Лежащ средно на 100 метра под границата между Франция и Швейцария, 27-километровият адронен колайдер образува тунел с форма на поничка, изграден за ускорение на частиците.

Физиците използват този авангарден тунел, за да научат повече за произхода на масата, както и в търсене на отговори на трудни въпроси, касаещи тъмната материя.

Имате нужда от специално разрешение, за да влезете като посетител, но можете да видите постоянната изложба за колайдера на CERN - Европейската организация за ядрени изследвания.

Jungfrau Railway, Швейцария

Едно от големите чудеса на инженерната наука от началото на 20 век, железопътната линия Jungfrau минава през тунел, прокаран в някои от най-емблематичните планини в швейцарските Алпи.

За първи път замислен от Адолф Гайер-Зелер през 1893 г., той е завършен през 1912 г. Вклинявайки се в планината на височина от 2 061 метра, тунелът първоначално е издълбан на ръка, за да се появи на повърхността в Юнгфраухох, на 3 454 метра.

Това го прави най-високата железопътна линия в Европа.

Bund Sighteking Tunnel, Китай

Има по-евтини начини да стигнете от Шанхай до Пудонг, но това кратко пътуване под река Хуангпу във влак Maglev осигурява уникално тропично изживяване.

Строб осветлението и звуковите ефекти са предназначени да създадат усещането за плъзгане през пространството.

Natural Tunnel, Вирджиния, САЩ

Повечето железопътни тунели се появяват след години инженерно планиране и прокопаване в брутални условия. Този обаче е резултат от далеч по-бавен процес.

Образува се за милион години, след като варовикът е разтворен от подземните води в района. Възлиза на 61 метра в най-широката си точка, максималната му височина е 24 метра, а за първи път през него преминава влак през 1893 г.

Днес тунелът е ключова атракция в местния държавен парк.

Glow Worm Tunnel, Австралия

Той получава името си от ларвите на специален вид червей, които живеят по покрива и стените му.

През него не минават влакове от 40-те години на миналия век, оставяйки на спокойствие тези завладяващи същества, които живеят в перфектните тъмни условия, създадени от почти 180-градусовата извивка на тунела.

Днес туристите могат да влязат в тунела, след като шофират на север от Литгоу.

Cu Chi Tunnels, Виетнам

Тази известна мрежа от тунели в покрайнините на Хо Ши Мин отдавна е източник на очарование за туристите, които искат да научат повече за войната, опустошила Виетнам през 60-те и 70-те години на миналия век.

Използвани като военна база, тунелите служат и за жилищни помещения, и за съхранение на оръжие.

Въпреки многократните опити на американците да унищожат огромната мрежа от тунели, те оцеляват и днес са паметници на културата, които могат да бъдат посетени от туристите.

SMART, Куала Лумпур, Малайзия

Малайзийските инженери създават умно решение, отклонявайки дъждовната вода от центъра на Куала Лумпур и облекчавайки задръстените пътища на града: Stormwater management and road tunnel, или SMART.

Състоящо се от тунел за дъждовна вода и магистрала, SMART е първият в света тунел с двойна функция, когато отваря през 2007 г.

Ако дъждът е прекалено интензивен и запълни водния тунел, пътническият също се използва за отвеждане на водата в близък язовир. През декември 2021 г. SMART отклонява пет милиона кубически метра вода от столицата на Малайзия.

Guoliang Tunnel, Китай

Някои тунели се прокарват дълбоко в планините, за да отведат трафика от точка от А до точка Б, но в китайската провинция Хенан тунелът Guoliang поема по много по-живописен маршрут.

Издълбан в скалното лице на планините Тайханг, той има 30 „прозореца“, обърнати към долината, които са използвани за изхвърляне на отпадъци по време на строителството. Само 13 местни жители създават този живописен тунел в опит да направят селото си по-достъпно за външния свят.

Днес това е една от най-горещите туристически дестинации в Китай, въпреки че преминаването през него е доста предизвикателно.

Langjokull Glacier Tunnel, Исландия

Смятан за най-голямата създадена от човека ледена структура в света, този тунел влиза дълбоко във втория по големина ледник на Исландия, на два часа път с кола от столицата Рейкявик.

Колкото по-дълбоко навлизат посетителите, толкова по-син става ледът, чийто оттенък се променя заради възрастта.

Катакомбите на Париж, Франция

Тази огромна мрежа от варовикови тунели под левия бряг на Париж датира от 12 век, когато скалите са разкопани за създаването на сгради във френската столица.

Едва в края на 18 век те се превръщат в последен дом на човешки останки от препълнените гробища в Париж. Днес в катакомбите могат да бъдат намерени около шест милиона тела.

Частично отворени за обществеността през 1874 г. и използвани както от френската съпротива, така и от нацистите през 40-те години на миналия век, туристите днес могат да посетят малка секция от катакомбите.

Drammen Spiral Tunnel, Норвегия

За първи път отворен през 1961 г. и реновиран през 2020 г., това не е подземен път от точка до точка. Както подсказва името му, той се извива през земята, за да пренесе посетителите до околните планини и гори.

Leake St Tunnel, Лондон, Великобритания

Под гара Waterloo, на юг от Темза, Leake St е дом на най-голямата законна стена за графити в Лондон.

Градските художници се стичат тук, за да създадат творби, които скоро се скриват от следващата вълна таланти на уличното изкуство. Пространството е толкова популярно, че днес е дом на събития, кафене за настолни игри и серия от попъп ресторанти.

Greenwich Foot Tunnel, Лондон, Великобритания

Когато за първи път отваря през 1902 г., тунелът служи като бърз и безопасен начин да стигнат работниците от Южен Лондон до натоварените докове на другия бряг на река Темза.

Докато много от тях са унищожени по време на Втората световна война, а самият тунел понася щети от бомбардировки, той все още е лесен начин да се пресече Темза в тази част на Лондон.

Road of 52 tunnels, Италия

Strada Delle 52, или пътят с 52 тунела, е едно от големите военни постижения на 20 век. Построен от италиански военни служители и местни работници само за 10 месеца през 1917 г., той пробива път през Монте Пасубио за преминаването на мулета и артилеристи.

Днес може да се премине през всеки от 52-те тунела по време на дневен поход.

Burro Schmidt Tunnel, Калифорния, САЩ

Повечето тунели имат цел, независимо дали става дума за прекарването на автомобили под коварни води или преминаване на влакове през огромни планински вериги. Но Burro Schmidt в пустинята Мохаве, кръстен на местен миньор, е нещо като загадка.

Изкопан на ръка с помощта на динамит, през 1902 г. той свързва мина с топилня за руда наблизо. Тунелът е завършен напълно едва през 1938 г., като прорязва цялата планина, преди да излезе на отдалечен скален перваз.