Пенсионното осигуряване е инвестиция в спокойствие за бъдещето.

Пенсионните фондове са една много стройна система с изключително сериозна защита на потребителите, която е вградена в закона. Тя не изисква някаква особена грамотност или финансови умения, а единствено доверие в пенсионния фонд от страна на потребителя. 

Това заяви в рубриката Портфейл в ефира на Дарик радио изпълнителният директор на ПОД Алианц България Владислав Русев. 

Интересуват ли се българите от своята пенсия? 

"Важно е хората да се интересуват от индивидуалните си партиди в пенсионните фондове, тъй като става въпрос за тяхното бъдеще. Най-малкото, осигуряването в задължителния универсален пенсионен фонд дава някаква референция за това как те се осигуряват в държавното обществено осигуряване, двете неща са свързани.

Следейки партидата си в УПФ, потребителят има косвена информация дали работодателят му изплаща всички осигурителни вноски в държавното обществено осигуряване и добива някаква идея какви средства ще му бъдат необходими, за да получава достатъчно висока пенсия", обясни Русев. 

По думите му, все повече хора се интересуват от това какво се случва с техните пенсионни партиди, но броят им все още не е достатъчен и има много още много да се желае по отношение на финансовата култура, но това е проблем в цяла Европа, а не само у нас. 

"Хората, които са близо до пенсиониране, са по-добре информирани и имат някаква представа какво могат да очакват и имат възможност да си направят по-точна сметка.

Решенията, свързани с пенсионирането, включително алтернативата дали цялата пенсия да се получава от НОИ или част от нея да остане в универсалния фонд, е добре да се взимат в последния момент, защото тогава прогнозата за размера на пенсията може да се направи най-точно", каза още изпълнителният директор на Алианц България. 

Влияят ли пазарните сътресения върху пенсионното осигуряване? 

Пазарните цикли са глобални и обикновено по-сериозните понижения се случват в рамките на една година, след което се възстановяват, коментира Русев. 

"По-различното миналата година беше, че наред с обичайната волатилност на акциите, които се понижиха заради войната в Украйна, инфлацията и повишаването на лихвените проценти удариха и цените на държавните ценни книжа в портфейлите на пенсионните фондове.

Хубавото е, че този удар е чисто счетоводен. Моментната преоценка на ДЦК падна, но до падежа тази сума се възстановява", обясни той. 

По думите му, този негативен процес е приключил преди 10 месеца, като оттогава насам доходността на пенсионните фондове е положителна. От началото на тази година тя е над 5%. 

Каква част от бъдещата ни пенсия можем да очакваме от частното пенсионно осигуряване? 

Владислав Русев коментира и очаквания дял от бъдещата пенсия на потребителите, който те могат да очакват от частното пенсионно осигуряване. Той уточни, че е важно да се има предвид, че УПФ започват да отпускат пенсии след 20 години дейност, а нормалният осигурителен стаж е 40 години. 

"Хората, които са се осигурявали в този период, получават между 7% и 10% заместващ доход. Това е добре като за половин осигурителен стаж. Става въпрос за хора, които са се осигурявали редовно през годините.

Има различни възможности за избор, когато става въпрос за начина, по който се получават средствата, каква част от тях могат да се наследяват и т.н. Един много предпочитан продукт, например, е пожизнената пенсия, която се предхожда от разсрочено изплащане на по-голямата част от средствата по партидата.

Това означава, че в началото хората получават повече, а след това, в по-напреднала възраст, изплащаната сума намалява, тъй като се предполага, че и нуждите им вече са по-малко", каза още Владислав Русев. 

Какво представлява електронната платформа "Моята пенсия"? 

Алианц България наскоро представи електронната платфора "Моята пенсия", в която потребителите могат да следят всичко, свързано с техните пенсионни партиди, както и да предприемат всякакви операции и нареждания, които биха могли да осъществят и във физическите клонове на дружеството. 

"Потребителите виждат средствата, натрупани от тях и в трите стълба на пенсионното осигуряване, като дори могат да направят сметка за времето, което им остава до пенсия. Те могат да се регистрират изцяло онлайн и да се идентифицират дистанционно.

Могат да се подават заявления, да се сключват договори за различни услуги, да се променят ползващите лица, които са определени за наследници и т.н.", заяви изпълнителният директор на Алианц България. 

По думите му, това е бъдещето, тъй като няма как 1 милион клиенти да бъдат обслужвани качествено и ефективно само в офисите. Те, разбира се, няма да изчезнат, но няма никакъв смисъл за всяка финансова трансакция да е необходимо посещение на физически офис. 

Какви са предизвикателствата пред пенсионното осигуряване? 

Според Владислав Русев, едно от нещата, които секторът очаква от много време насам, е законовата промяна, която ще даде възможност за предлагане на т. нар. мултифондове.

Те дават възможност да се инвестират по различен начин средствата на по-младите и на по-възрастните клиенти. 

"В момента пенсионните дружества управляват по един-единствен портфейл, който е балансиран и е подходящ за хора на средна възраст. За един човек на 20 или 30 години обаче, би било много по-добре средствата му да се инвестират по-агресивно с потенциал за по-висока доходност, а когато наближат пенсиониране, управлението на средствата да стане много по-консервативно", обясни изпълнителният директор на Алианц България.