Гласът на Раджендра Шреста отеква през планините Джебел Хафит в Абу Даби, докато лодка за рафтинг се движи по коварните завои и бързеите на реката.

Това обаче не е обикновена река, а част от създаден от човека парк за 50 млн. долара, построен между сухите планини на Абу Даби от едната страна и простиращата се пустиня от другата.

Разположен в града-оазис Ал Айн, само на час и половина път от центъра на Абу Даби, Al Ain Adventure Park гордо претендира за титлата на първата дестинация в Близкия изток за рафтинг, каяк и сърф.

Това е необичайна гледка в регион, в който няма естествени реки, а летните температури често се покачват до над 49 градуса.

Водни спортове от световна класа

В страна, в която почти всичко е създадено изкуствено, включително плажове, сняг и дори дъжд, Al Ain Adventure просто е поредният пример.

Паркът може да се похвали с възможности за каяк и рафтинг от световна класа. Водните канали се простират на 1.2 километра, осигурявайки предизвикателно пътуване за каякари и рафтъри от всички нива.

Шреста е опитен любител на водните спортове, прекарал по-голямата част от живота си в рафтинг. Състезавал се е професионално на световната сцепа по рафтинг в Непал, Япония, Индия и ОАЕ. Два пъти е бил капитан на националния отбор на Непал.

Мъжът се присъединява към екипа на Al Ain Adventure през 2010 г., внасяйки богат опит. Той казва, че любимата му част от работата е уникалната комбинация от вълнуващи спортове на едно място.

Полигон за професионалисти

Al Ain Adventure Park получава международно признание като център за спортни професионалисти, които искат да усъвършенстват уменията си в различни дисциплини.

Привличайки спортисти от цял свят, включително шампиони по сърф, рафтъри и олимпийски отбори по каяк, паркът се превръща в предпочитана дестинация за тренировки.

Всяка година от ноември до март слаломисти от Европа и Русия се събират в парка за интензивни тренировки. Мястото редовно е домакин на повече от 300 спортисти от 35 различни страни.

Забележителните състезания, провеждани в него, включват престижното Световно първенство по рафтинг, организирано от Международната федерация по рафтинг през 2016 г., както и серия от тренировки по слалом и каяк и други състезания.

Водни пътища

Поддържането на воден парк насред пустинна среда поставя уникални предизвикателства, които изискват щателна поддръжка и внимателно управление. Паркът разчита на обезсолена вода, доставяна от друго емирство в страната - Рас ал-Хайма, разположено на над 300 км, разказва CNN.

Този процес включва превръщане на морската вода в прясна, която след това се третира, за да отговаря на стандартите за качество. Като цяло паркът използва около 4.6 млн. литра вода във всеки момент. Атракцията е отворена отново през декември 2022 г. след тригодишна пауза заради пандемията.

За Шреста завръщането в бизнеса е глътка свеж въздух. Той казва, че паркът планира да добави още дейности, включително уейкборд и курс по зиплайнинг.

Al Ain Adventure Park има за цел да предложи уникално изживяване, при което наситените с екшън водни спортове могат да съжителстват със суровия пустинен климат на ОАЕ.