Безпроблемното пътуване със самолет с нулеви емисии може да бъде опция за британците през 2025 г.

Противоречивият британски предприемач Дейл Винс сложи началото на Ecojet - компания, която той описва като „първата електрическа авиокомпания в света“.

Ecojet ще изпълнява чартърни полети между Саутхемптън и Единбург на самолети, модернизирани с водородно-електрически двигатели, докато пътниците се наслаждават на растителни ястия, сервирани от служители в екологично чисти униформи.

Малко след това ще последват полети до континентална Европа, като крайната цел са пътувания на дълги разстояния до САЩ и Азия.

Винс е мултимилионер веган екомагнат, дарител на Лейбъристката партия и климатичните активисти Just Stop Oil, посочва Daily Mail.

Неговият проект бележи началото на „авиационна революция“, като прави въздушното пътуване с нулеви въглеродни емисии възможно за първи път в човешката история.

„Въпросът как да се създаде устойчив въздушен транспорт измъчва зеленото движение от десетилетия, а Ecojet е най-значимата стъпка към решаване на проблема“, казва Дейл.

„Желанието за пътуване е дълбоко вкоренено в човешкия дух и полетите без въглеродни емисии, захранвани от възобновяема енергия, ще ни позволят да изследваме нашия невероятен свят, без да му нанасяме вреда,“ посочва още той.

Флотът на Ecojet ще се състои от два размера конвенционални самолети – 19-местна и 70-местна машина, модернизирани с водородно-електрически задвижващи системи.

Единственият отпадъчен продукт, произвеждан от тях, е водата, за разлика от традиционната авиация, която допринася основно за емисиите парникови газове.

Веднъж преоборудван, самолетът ще работи със същата изходна мощност, но със 100 процента спад на CO2 и други емисии. Решението да се пренасочат стари самолети, вместо да се създават нови модели от нулата, ще спести 90 000 тона въглерод на година.

Полетите ще излитат от съществуващи летища в Саутхемптън и Единбург, което означава, че няма да се налага изграждането на нови съоръжения.

На борда ще бъдат предприети стъпки за допълнително намаляване на отрицателното въздействие на авиационната индустрия, включително сервиране на растителни ястия, елиминиране на пластмасата за еднократна употреба и използване на екологични униформи от персонала.

Те ще бъдат създадени от тъкани, които не замърсяват планетата - без кожа и вероятно от „етично добит и отгледан памук“, казва Винс.

Тъй като електрическите двигатели са почти безшумни, пътниците на борда ще се наслаждават на по-спокойно и релаксиращо пътуване. Междувременно, хората на земята, като служители на летището или местни жители, няма да усещат миризмата на изгорели изкопаеми горива.

Винс първоначално инвестира около £1 милион в компанията (1.16 млн. евро), като се очакват допълнителни средства през следващата година. Цената на полетите не е ясна, но те ще бъдат съпоставими със съществуващите, така че всеки да може да си ги позволи.

Ecojet, всъщност, ще започне работа от следващата година, но първите му полети няма да бъдат с нулеви емисии, а вместо това ще разчитат на замърсяващи турбинни двигатели.

Самолетите ще бъдат преоборудвани с водородно-електрически системи, веднага щом бъдат одобрени за експлоатация от Службата за гражданска авиация (CAA).

Първите модернизации ще бъдат извършени през 2025 г. - една година след началото на полетите през 2024 г., което означава, че през първата година на работа Ecojet ще лети с конвенционални самолети с високи емисии, както всяка друга авиокомпания.

В момента авиацията е отговорна за около 3 процента от глобалните емисии на CO2, но нейният общ принос към климатичната криза се оценява на три пъти повече поради надморската височина, на която се намират самолетите, когато изпускат парникови газове.

Това „колосално“ отрицателно въздействие върху планетата ще бъде премахнато завинаги, когато бъде доказана жизнеспособността на електрическия въздушен транспорт, според Винс. Той предвижда, че авиационната индустрия ще последва примера му, преминавайки на електрически самолети.

Винс е собственик на компанията за вятърни паркове Ecotricity Ltd, която го направи един от най-богатите хора в Обединеното кралство със състояние от над £100 милиона (116 млн. евро).

Той е собственик и председател на Forest Green Rovers в Глостършир, наречен първия въглеродно неутрален футболен клуб в света. Милиардерът обаче се превърна в противоречива фигура заради връзките си с крайните климатични активисти Extinction Rebellion и Just Stop Oil, чийто дарител е.

Иновации в индустрията

На фона на засилващите се опасения относно устойчивостта и околната среда, разговорите относно авиацията се фокусират все повече върху това как иновациите и новите идеи биха могли да намалят ефекта от сектора върху околната среда.

През септември 2020 г. самолет с водородни горивни клетки, способен да транспорта пътници, осъществи първия си полет в Англия. През същия месец Airbus публикува подробности за три концептуални самолета на водород. 

Въпреки вълнението относно евентуални полети на самолети на водород и други иновации в сектора, някои ветерани от индустрията изразяват предпазливост, когато става въпрос за радикални промени в близко бъдеще.  

Главният изпълнителен директор на авиокомпанията Ryanair Майкъл О‘Лиъри заяви, че не очаква появата на водородни или устойчиви горива или на електрически системи на задвижване преди 2030 г.”