Цените на електроенергията в Европа отново бяха на отрицателна територия през уикенда, след като тласъкът в производството на "зелена" енергия в региона доведе до изобилие от доставки.

В събота цените на свободния пазар с доставка на следващия ден паднаха под нулата в няколко страни, включително Германия, Франция, Обединеното кралство и Холандия, според данни на борсата Epex Spot SE, цитирани от Bloomberg.

В Холандия цените в неделя следобед паднаха до -73.76 евро за мегаватчас.

Пренасищането с енергия се дължи на инвестициите в зелена инфраструктура, като слънчеви панели и вятърни турбини. Европа инсталира рекорден брой нови слънчеви панели миналата година, за да намали зависимостта си от руския природния газ.

По-рано тази година в Европейския съюз за първи път месечното производство на ток от слънчева енергия надвиши това на въглищните централи.

Потребителите също намалиха търсенето на електроенергия, след като Москва предизвика енергийна криза миналата година след инвазията в Украйна и последвалите икономически санкции от страна на ЕС.

Това не е първият път, в който цените на енергията в Европа стават отрицателни, а случаите зачестяват.

Във Финландия цените на енергията също паднаха под нулата за кратко, след като най-новият ядрен реактор в страната влезе в експлоатация през април и неочакваните наводнения предизвикаха скок в производството на водноелектрическата енергия.

На 24 май средната цена на енергията за деня за известно време беше отрицателна, каза главният изпълнителен директор на финландския мрежов оператор пред финландската обществена телевизия Yle.

На практика обаче това не означава, че на потребителите се плаща, за да консумират електроенергия. Обикновено те плащат надценка за електроенергията, а и в повечето случаи тарифите им са договорени с дългосрочни договори.  

Отрицателните цени за карткосрочните доставки обаче сигнализират дисбаланс на пазара и биха могли да обезсърчат бъдещите инвестиции в енергийна инфраструктура. 

Междувременно, Европа може да се изправи пред по-голяма нестабилност на енергийните пазари, ако Русия ограничи допълнително доставките на природен газ и регионът бъде засегнат от по-сурови метеорологични условия през зимата, предупреди Международната агенция по енергетика.