Водата е жизненоважна за човешкото тяло и поддържането на добра хидратация трябва да бъде основен приоритет за всеки, водещ здравословен начин на живот.

Можете ли обаче да отидете твърде далеч в търсенето на оптимални нива на хидратация?

Пиенето на твърде много вода може да доведе до странични ефекти, които варират от леко дразнещи до животозастрашаващи, пише Insider.

Свръххидратацията може да причини дисбаланс на електролитите в тялото (например калий, натрий и магнезий), които помагат за регулирането на всичко - от работата на бъбреците до сърдечната функция.

Ако консумирате твърде много вода, нивата на електролитите могат да спаднат, което да попречи на нормалното функциониране на организма ви.

Ето няколко признака, че приемът ви на вода може да е твърде висок.

Пиете вода, дори когато не сте жадни

Някои експерти смятат, че много хора задоволяват ежедневните си нужди от вода, като просто оставят жаждата им да диктува кога да я приемат. Така че, ако пиете вода, дори когато не сте жадни, може количеството да е по-голямо, отколкото тялото ви се нуждае.

Въпреки че е важно да увеличите приема на вода, ако се занимавате с тежка физическа активност или сте навън в горещо време, оставете естествената жажда да бъде ваш водач в повечето ситуации.

Урината ви е бистра

Може би знаете, че тъмната урина е признак на дехидратация, но това не означава, че трябва да се стремите да произвеждате бистра. Според Healthline, бледожълтата урина, която прилича на лимонада, показва здравословно ниво на хидратация.

Безцветната урина, от друга страна, може да означава, че сте свръххидратирани и трябва да намалите приема на вода.

Имате продължително главоболие и гадене

Според WebMD, пиенето на твърде много вода може да доведе до спад на нивата на натрий в кръвта, което пък да причини главоболие и гадене.

Ставате няколко пъти през нощта, за да отидете до тоалетна

Повечето хора уринират шест или седем пъти на ден, според Medical News Today. Ако установите, че го правите по-често и дори се събуждате през нощта, за да използвате тоалетната, може би пиете твърде много вода.

Други състояния, като инфекции на пикочните пътища, диабет, проблеми с простатата и слабост на тазовото дъно, също могат да причинят често уриниране, така че обсъдете този симптом с личния си лекар.

Чувствате мускулна слабост и треперите

Пиенето на твърде много вода може да причини мускулна слабост, спазми или крампи, според Mayo Clinic. Тези симптоми възникват, когато натрият в кръвта се разреди.

Ако забележите треперене или болка в ръцете и краката, които не изглеждат свързани с физическо усилие, това може да е знак, че сте прекалено хидратирани и ви липсват жизненоважни електролити.

Ако мускулната болка или слабост продължават, дори след като сте намалили приема на вода, трябва да се консултирате с лекар.

Постоянно се чувствате уморени

Ако спите достатъчно, но все още се чувствате уморени, една от възможните причини може да е свръххидратация.

Според Mayo Clinic, пиенето на твърде много вода може да доведе до загуба на енергия, сънливост или постоянно чувство на умора поради създаването на електролитен дисбаланс в тялото.

Опитайте да намалите прекомерния прием на вода, за да видите дали свръххидратацията може да е причина за умората.

Изпитвате объркване или дезориентация

Един признак на свръххидратация, или водна интоксикация, е чувството на объркване или дезориентация. То е свързано с ниските нива на електролити, като натрий, в тялото.

В екстремни случаи пиенето на твърде много вода и понижаването на концентрацията на натрий в кръвта може да доведе до опасно подуване на мозъка. Ако страдате от объркване, гърчове или загуба на съзнание, незабавно потърсете медицинска помощ.

* Имайте предвид, че въпреки че някои от изброените по-долу симптоми могат да бъдат приписани на свръххидратация, те също така могат да бъдат резултат от други медицински състояния или проблеми. Консултирайте се с вашия лекар.