Глобалният производител на високотехнологични, критични компоненти за автомобилни и индустриални приложения GG Group (Gebauer & Griller) инвестира в нови производствени мощности в Русе.

Компанията е със седалище във Виена и ще работи като доставчик за баварската аутомотив индустрия.

Планираната инвестиция възлиза на близо 60 млн. лв. (29 млн. евро), като се очаква постепенно да бъдат разкрити около 400 нови работни места, съобщават от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.

Първоначалният завод ще е с площ от 13 000 m², като първата му копка ще бъде направeна през настоящата година. Завършването на новия завод и стартирането на предсерийното производство е планирано за лятото на 2024 г., а стартирането на серийното производство – за лятото на 2025 г.

В дългосрочен план GG Group планира обем на инвестициите от 29 млн. евро у нас, в рамките на следващите 5 години и постепенно увеличаване на броя на пряко заетите до около 400 и около 100 непреки служители.

Новият завод ще има ясен фокус върху продукти за електромобилност за известни европейски производители на автомобили. Компанията планира да произвежда у нас високотехнологични компоненти за електромобилите на баварски концерн.

Gebauer & Griller Group е глобална, семейна бизнес група, която произвежда технически усъвършенствани висококачествени кабели и снопове за автомобилни и индустриални приложения.

Производителят на кабелно-електронни компоненти е разположен в множество локации на три континента: в Европа – Австрия (Виена, Пойсдорф), Германия (Мюнхен, Инголщадт, Зинделфинген), Молдова, в САЩ, в Мексико и в Китай.