В секцията с най-актуалните стоки на китайския уебсайт за онлайн търговия JD.com сгъваемият смартфон Honor Magic V2 тази седмица се конкурира с моделите iPhone на Apple за първите три места.

Honor, която беше отделена от Huawei, представи своя модел Magic V2 на 12 юли с начална цена от 8 999 юана (1 245 долара).

Продажбите започнаха официално миналия четвъртък, но поради многото предварителни поръчки, времето за доставка на новите поръчки е изместено за средата на септември, според приложението на JD.com, което е използвано често за закупуването на електроника в Китай.

Моделът Magic V2 с цена от 9 999 юана беше на второ място по популярност сред продажбите на смартфони в уебсайта към четвъртък, докато струващият 7 799 юана Apple iPhone 14 Pro оглавяваше класацията. iPhone 13 заемаше третото място.

Новото устройство на Honor се свива и става толкова тънко, колкото iPhone — 9.9 милиметра спрямо 7.85 милиметра за iPhone 14 баз калъф.

Важното е, че сгъваемият телефон балансира тънкостта си с “живота на батерията,” казва Итън Ци, асоцииран директор на Counterpoint Research. “От моя гледна точка, най-големите акценти в телефона са най-тънкият корпус в индустрията (9.9 мм) и най-ниското тегло (231 грама),” допълва той.

От Honor твърдят, че батерията на Magic V2 е с дебелина от едва 2.72 мм и поддържа около 14 часа гледане на видео на неразгънатия екран на телефона. Според характеристиките на iPhone 14, той осигурява 20-30 часа гледане на видео с едно зареждане на батерията, в зависимост от модела.

“Данните за предварителните продажби на Magic V2 в Китай са положителен индикатор и показват устойчивостта на премиум сегмента, което вещае добър растеж на продажбите на сгъваеми телефони в страната,” казва Ци.

″Премиум сегментът не е много голям, но това е сегментът, който все иска да спечели.”

Конкуренцията обаче нараства. На 26 юли се очаква Samsung да представи “по-тънки и по-леки” сгъваеми телефони.

Моделът Galaxy Z Fold4 на Samsung се продава на цена от 10 999 юана (1 525 долара) в JD.com, докато Galaxy Z Flip3 е с цена от 4 699 юана (650 долара).

Huawei, Xiaomi и Vivo също продават сгъваеми телефони в Китай във високия ценови клас.

Сгъваемите телефони са светъл лъч на свиващия се глобален пазар на смартфони. През първото тримесечие пазарът на сгъваеми телефони в Китай нараства над два пъти, в сравнение с преди година - до 1.08 милиона броя, според данни на Counterpoint Research.

Това помага и за повишението на глобалния пазар на сгъваеми смартфони, който нараства с 64% на годишна база през първото тримесечие, според Counterpoint.

За сравнение, глобалният пазар на смартфони отчита 14.2% спад за първите три месеца на годината, а понижението в Китай е с 8% на годишна база.

Honor продава смартфоните си и извън Китай, но засега не става ясно какви са конкретните планове на марката за Magic V2.

В Китай Honor се продава в големите платформи за електронна търговия, в това число и в Douyin - местната версия на TikTok, която се превръща във все по-голям портал за продажби посредством стрийминги на живо.

Към четвъртък Honor е продала над 10 000 броя от модела Magic V2 в Douyin.

Лайвстриймингът се превръща във все по-популярен канал за продажби в Китай. Делът му в страната достига 17.7% от всички онлайн продажби през първото полугодие, или около 180 млрд. долара, според данни на министерството на търговията на страната.

Honor също така продава телефоните си в притежаваната от Alibaba платформа за електронна търговия Tmall и в приложението за кратки видеа Kuaishou. И двете платформи, както и JD, поддържат лайвстрийм продажби.

Компанията за смартфони преди това беше част от Huawei, но след наложените на телекомуникационния гигант санкции от страна на САЩ, Honor беше продадена на група инвеститори, сред които и местните власти в Шънджън, където е централата на компанията.