Туристическата индустрия успя да избегне глобалното икономическо забавяне, радвайки се на рекордни резервации и печалби. Силното търсене след пандемията подхрани разходите за самолетни билети и хотели, но тази ситуация може да започне да се променя. 

Ryanair, която е най-голямата авиокомпания в Европа по брой пътници, предупреждава, че високата инфлация и нарастващите лихвени проценти могат да намалят апетита за въздушни пътувания през втората половина на годината. 

„Загрижени сме за въздействието на тези макроикономически тенденции, които може да повлияят на потребителските разходи през втората половина на годината“, коментира изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри, цитиран от CNN. 

Акциите на нискобюджетния превозвач, който е лидер в европейската авиоиндустрия, паднаха с 5% в понеделник, но след това изтриха загубите и приключиха търговията почти без промяна. 

Книжата на конкурентите от Обединеното кралство EasyJet и Jet2 се понижиха съответно с 4.6% и 4%, преди да наваксат част от загубените позиции. 

Пътуванията се възстановиха мощно след пандемията, тъй като хората, останали у дома месеци наред, се наслаждаваха на възможността да видят нови места и да се свържат отново със семействата и приятелите си.

Това даде възможност на превозвачи, като Ryanair, да налагат по-високи тарифи, въпреки че икономическият растеж е в застой на много от най-големите пазари.

В края на миналата година О’Лиъри отхвърли опасенията относно въздействието на очаквания икономически спад в Европа върху бизнеса на Ryanair, наричайки ги „преувеличени“. 

Последните му коментари от тази седмица обаче показват, че прогнозата му очевидно вече е по-предпазлива, въпреки че Ryanair отчете печалба от 663 млн. евро за второто тримесечие на годината - близо четири пъти повече от същия период на миналата година, когато резервациите бяха силно засегнати от руската инвазия в Украйна.

Средните цени на самолетните билети на Ryanair скочиха с 42% през последното тримесечие след големите отстъпки миналата година, но компанията отбеляза "омекотяване" в тарифите за резервации в последната минута през юни и началото на юли. 

О'Лиъри каза, че може да се наложи авиокомпанията да намали цените на билетите, за да изпълни амбициозните си цели за ръст на пътниците, особено на фона на инфлацията и растящите лихви по ипотечните кредити, които натежаха върху потребителските разходи.

Изпълнителният директор на Ryanair обаче запазва характерна си нотка на оптимизъм, подчертавайки, че авиокомпанията има тенденцията да расте по време на рецесии, тъй като пътниците търсят по-евтини билети. 

Сега тя очаква да превози 183.5 милиона пътници за едногодишния период, завършващ през март 2024 г. Това е малко под предишната прогноза за 185 милиона пътници поради закъсненелите доставки на нови самолети Boeing 737. 

Ryanair договори покупката на до 300 самолета Boeing 737-10 по-рано тази година в сделка на стойност 40 млрд. долара.

Базираната в Дъблин авиокомпания, която в петък обяви плановете си да се върне в Украйна в рамките на седмици след края на войната, прогнозира "скромен" ръст на печалбата за цялата година. 

Междувременно, международната асоциация за въздушен транспорт заяви миналия месец, че очаква авиокомпаниите в световен мащаб да реализират 9.8 милиарда долара нетна печалба през 2023 г. - повече от два пъти над прогнозата, направена през декември.

Това би било значителен обрат за авиационната индустрия, която претърпя нетни загуби от 183 милиарда долара между 2020 г. и 2022 г., тъй като пандемията от COVID-19 засегна тежко пътуванията и екскурзиите.