Porsche има план постепенно да електрифицира автомобилите си, така че електромобилите да генерират до 80% от продажбите на компанията до 2030 г., а единственият модел с двигател с вътрешно горене, който ще продължи да се произвежда, ще бъде легендарният 911.

Плановете на германския автопроизводител се следят отблизо, в това число и от природозащитници, заради инвестициите на компанията в е-горива и призивите ѝ към ЕС да позволи продажбата на автомобили, използващи подобни горива, след 2035 г.

Porsche, която преди това не е обявявала планове да продължи да предлага само един модел с двигател с вътрешно горене, е считана за тясно свързана с е-горивата заради инвестицията си в чилийската енергийна компания HIF Global.

Автопроизводителят ще електрифицира своя компактен SUV модел Macan, след което ще стори същото със спортния модел 718 и с най-продавания си модел Cayenne, заяви пред Reuters Карл Дум, ръководител на екипа за e-горива в компанията.

Моделът 911, който допринася с 13% от продажбите през 2022 г., ще бъде изключението от тази тенденция.

"Нашата стратегия, на първо място, е преминаването към електрическа мобилност, а ние ще произвеждаме модела 911 с двигател с вътрешно горене, докато в възможно," казва Думс.

Плановете на Porsche по отношение на електромобилите и инвестициите в e-горива са отделни неща, каза още той.

E-горивата се произвеждат от уловен въглероден диоксисд и генериран посредством възобновяеми източници водород. При изгарянето си този тип гориво отново отделя въглероден диоксид, което, според неговите защитници, го прави въглеродно неутрален.

Е-горивото на HIF Global е насочено повече към авиационната индустрия и тежкотоварните превозни средства, тъй като почти всички пътнически автомобили ще бъдат електрически, допълва Думс.

Експерти от автомобилната индустрия и бизнес казват, че e-горивата ще бъдат използвани само при нишови автомобили от висок клас.

Големите автопроизводители вероятно ще избягват нови модели с e-гориво след 2035 г., след като вече се ангажираха с инвестирането на 1.2 трлн. долара в електрифицирането на моделите си.

За сравнение, стартъп компаниите за e-горива, фокусирани основно върху авиационното гориво, са привлекли под 1 млрд. долара инвестиции, сочат данни на Pitchbook.

Подобно на Porsche, Ferrari също настоява пред ЕС за изключение за e-горивата, но въпреки това твърди, че след 2030 г. 80% от моделите на компанията ще бъда електрически или хибрдни.

Редица по-малки автопроизводители също искат да продават луксозни модели с e-горива на клиенти, които са достатъчно заможни, че да си позволят скъпото гориво, което в днешно време може да струва до 12.90 долара за литър.