Когато мислите за Apple, вероятно първото, което ви идва наум, е конвейер от революционни технологии, а не маратонки.

Но чифт "ултра редки" кецове на Apple сега се продават от Sotheby's за $50 000, достигайки по-висока цена от всеки настоящ продукт на компанията.

Допълнени с логото на Apple на езика и отстрани, белите маратонки са направени по поръчка за служителите на компанията по случай конференция в средата на 90-те години.

Въпреки че производството на маратонки е необичайно за Apple, през 1986 г. технологичната марка пусна гама от дрехи и аксесоари, наречени The Apple Collection.

Тя включва чаши, чадъри, чанти, ключодържатели и дори платноходка, всички украсени с логото на компанията, според каталог, публикуван същата година. Предходната година 22 000 души купуват тениски на Apple.

Те са известни като „продукти с бели етикети“ – произведени от трета компания, като Lamy, Honda или Braun, но продавани от Apple, използвайки собствената й марка и лого.

Маратонките са нови в кутия и с чифт червени връзки, посочват от Sotherby’s за CNN. Имат някои признаци на стареене, включително пожълтяване около подметките и лепилото, както и леки петна на пръстите.

Този чифт маратонки не е първият ретро продукт на Apple, продаден за смайваща сума през последните месеци.

Първо издание на iPhone от 2007 г. беше продадено за повече от 190 000 долара на търг миналия месец, далеч над оценката на аукционера, докато чифт стари сандали Birkenstock, притежавани и носени от покойния съосновател на Apple Стив Джобс, донесоха 200 000 долара на търг през ноември 2022 г.