Картовият оператор Mastercard е поставил изискване към американските финансови институции да блокират покупките на канабис с дебитни карти, издадени от компанията.

Това е поредният удар срещу опитите за легализация на индустрията, пише MarketWatch.

Mastercard е изпратила официални писма до банките и платформите за разплащания, които посредничат при покупките с дебитни карти.

„Тъй като бяхме уведомени за този въпрос, бързо го проучихме. В съответствие с нашите политики, ние инструктирахме финансовите институции, които предлагат платежни услуги на търговци на канабис и ги свързват с Mastercard, да прекратят тази дейност.

Федералното правителство смята продажбата на канабис за незаконна, така че тези покупки не са разрешени в нашите системи“, коментира говорител на компанията. 

Въпреки че марихуаната за медицински цели и за развлечение е законна в много щати, търговците на канабис на дребно са до голяма степен изключени от финансовата система на САЩ, тъй като остават незаконни на федерално ниво.

Транзакциите при законните търговци на дребно на канабис обикновено се извършват в брой или с дебитни карти.

Законопроектът за отваряне на финансовата система за компаниите от канабис сектора, известен като SAFE Banking Act, напредна в Конгреса, но все още не е гласуван.

Анализаторите, цитирани от MarketWatch, са на мнение, че през следващите 18 месеца не се очакват големи пробиви в легализирането на марихуаната в САЩ.

Засега не е ясно дали и Visa - другият голям американски картов оператор, също ще предприеме ограничения в покупките на марихуана. Преди време компанията ограничи поставянето на банкомати в магазините за канабис.