Звеното за рисков капитал на Microsoft - M12, разпродава част от портфейла си на стойност 1 млрд. долара на вторичния пазар, информира Business Insider, позовавайки се на петима източници, пожелали анонимност.

M12 продава акции на цени с между 30% и 70% под последните оценки, според четирима от източниците. Това не означава непременно, че M12 отчита загуби по тези продажби, тъй като фондът може да е инвестирал при още по-ниски оценки.

Засега не става ясно каква част от портфейла си е продала или планира да продаде M12, но трима от източниците на Business Insider очакват значителна част от активите да бъдат продадени.

Говорител на Microsoft обаче е заявил, че M12 е продал дялове в по-малко от 10 от над 100-те компании в портфейла си през финансовата 2023 г., приключила на 30 юни. Този месец M12 е продал голяма позиция на цена с 50% под последната оценка, според един от източниците.

M12 не е отчела големи загуби по вторичните продажби, според говорителя на компанията.

"M12 е закрила позицията на цена значително по-висока от тази, при която е направена инвестицията. Пазарните оценки на компаниите не са като през 2021 г., но въпреки това M12 е отчел печалба," допълва говорителят.

M12, който беше създаден през 2016 г., е инвестирал в над 100 компании, в това число и в космическата Vertical Aerospace, която осъществи първично публично предлагане на акции (IPO) и в компанията за облачни технологии CloudSimple, която продаде на конкурента на Microsoft - Google.

В последните години M12 инвестираше по около 200 млн. долара годишно в стартъп компании и мобилизира над 1 млрд. долара финансиране. Засега не става ясно дялове в кои компании продава M12 на вторичните пазари.

По-рано през годината M12 промени модела си към по-традиционен корпоративен фонд за рискови капитали, фокусиран върху инвестиции, които подпомагат екосистемата на Microsoft.

Преди това фондът изглеждаше повече като компания за рисков капитал, която търси максимална възвръщаемост на инвестициите.

Промяната е довела до размествания и в самия M12, отчасти защото е променила предишния начин на заплащане, при който служителите са получавали процент от възвръщаемостта и е довел до напускане на ръководители на фонда.

Бум на вторичните продажби

Вторичните продажби зачестяват на пазара като цяло, като същото може да се каже и за по-ниските цени, на които се сключват сделките.

През последното десетилетие има все повече фондове и борси за вторична търговия, които помагат на основателите на компании, на служителите и дори на инвеститори и рискови капиталисти да продават своите акции преди излизане или IPO.

Инвеститорите във фондове за рисков капитал, или ограничените партньори, обикновено трябва да изчакат, докато компанията стане публична или бъде придобита, за да реализират доходност.

Този процес отнема повече време, защото IPO-тата и сливанията вече не са толкова чести. При вторичните сделки инвеститорите могат да продават акции с цел закриване на позиции по-рано, отколкото иначе биха го направили.

На фона на огромното количество стартиращи компании, които бяха основани през последното десетилетие, все повече корпорации започнаха да инвестират в тези стартъпи.

Вследствие обаче на забавянето в технологичния сектор през 2022 г. и отдръпването на рисковите капиталисти, тази стратегия даде обратен ефект.

Традиционните компании за рисков капитал също се опитват да продадат големи части от своите портфейли, тъй като инвеститорите осъзнават, че оценките на компаниите от годините на бума едва ли ще се върна скоро, ако това стане въобще някога.

Инвестиционната компания Tiger Global е информирала купувачи на вторичния пазар, че могат да наддават за непубличните компании в портфейла ѝ, след като не успя да намери основен купувач, информира PitchBook миналия месец.