Lamborghini може за първи път да премине границата от 10 000 продадени автомобила през тази година, заяви главният изпълнителен директор на компанията, след като производителят на луксозни спортни автомобили отчете ръст на печалбата и приходите за първото полугодие.

Италианската марка, която е подразделение на германския концерн Volkswagen, е продала 5 341 автомобила в периода януари – юни, което е с 4.9% повече, в сравнение с година по-рано.

САЩ е най-големият пазар на Lamborghini през първото полугодие с 1 625 доставени автомобила.

Председателят и главен изпълнителен директор на Lamborghini Щефан Винкелман заяви, че не е лесно да се правят прогнози на фона на пазарната несигурност, в това число по отношение на суровините, но допълни, че продажбата на 10 000 автомобила за годината е "постижима цел ".

"Това не е нещо, което сме задължени да постигнем, но е важно да покажем какво е състоянието на компанията и колко голямо е желанието на клиентите да притежават наши автомобили," казва Винкелман.

Подкрепена от успеха на своя SUV модел Urus, който струва около 200 000 евро преди данъци, в последните години Lamborghini разшири производството си, разчитайки на солидното търсене от страна на заможните почитатели на автомобилите.

Компанията достави над 9 200 автомобила през 2022 г.

Конкурентната Ferrari, чиято централа се намира на по-малко от 40 км от тази на Lamborghini, е доставила над 13 200 автомобила през миналата година.

Приходите на Lamborghini нарастват с 6.7% през първото полугодие - до 1.42 млрд. евро, а оперативната печалба на компанията се увеличава със 7.2%, до рекордните 456 млн. евро.

Lamborghini ще инвестира 1.9 млрд. евро до 2027 г. в преминаването към хибридни и електрически автомобили, като след това се очаква да бъдат направени допълнителни инвестиции.