Toyota представи първата хибридна версия на своя модел Land Cruiser, която ще се продава в Северна Америка и на други ключови пазари.

Най-големият автопроизводител по продажби в света обяви, че ще произвежда новия модел от марката, която води началото си от 1951 г., както и по-малък нов вариант, в два завода в Япония и ще го транспортира до други държави.

Новият модел ще бъде продаван основно, но не и изключително, като хибрид в САЩ, което ще предостави на настоящите собственици на не толкова икономични модели Land Cruiser възможност да преминат към по-екологични коли, заяви главният технологичен директор на Toyota Хироки Накаджима.

"Ще предлагаме автомобили, на които клиентите се надяват", казва той.

Автомобилите от модела Land Cruiser са относително големи и носят по-голяма рентабилност на Toyota, какъвто е и случаят с някои други модели, като микробуса Alphard, казва Сйеджи Сигуира, анализатор в Tokai Tokyo Research Institute.

"Моделите Land Cruiser и Alphards имат висока рентабилност дори и под марката Toyota," казва Сигуира, допълвайки, че тя би нараснала още повече, ако те се продаваха под марката Lexus.

Новият Land Cruiser ще се предлага в Япония през първото полугодие на 2024 г. и през пролетта на същата година в САЩ, обявиха от Toyota. От компанията допълват, че препоръчителната цена на дребно в САЩ започва от около 55 000 долара.

От Toyota информираха, че ще предлага бензинови и дизелови версии на новия Land Cruiser на пазари като Западна и Източна Европа и Близкия изток, както и по-малка версия на Land Cruiser в Япония.

Към края на миналия месец от моделите Land Cruiser и луксозните SUV модел на Lexus LX и GX, са продадени общо в 11.3 млн. броя, oбявиха от Toyota.