Airbus създава съвместно предприятие с американската стартираща компания Voyager, чиято цел е да построи апарат, който да замести Международната космическа станция, съобщава Financial Times. 

Очаква се международно финансираната лаборатория да бъде изведена от експлоатация до края на десетилетието.

Сделката между Airbus и Voyager формализира партньорството по проекта Starlab между двете компании, разкрито още през януари тази година. Airbus ще замени американската отбранителна компания Lockheed Martin като основен индустриален партньор за изграждането на новата космическа станция.

Starlab е един от лидерите в надпреварата, стартирана от НАСА преди четири години за разработване на търговски алтернативи на МКС, която беше изстреляна преди 23 години и обикаля на около 420 километра над земята.

МКС е международен проект, финансиран от националните космически агенции на САЩ, ЕС, Канада, Япония и Русия. От стартирането си той е бил домакин на 258 астронавти от 20 държави.

Сред останалите претенденти в надпреварата, опитващи се да изградят заместител на Меджународната космическа станция, е Blue Origin на Джеф Безос. Той ръководи консорциум, предлагащ екосистема от 2800 квадратни метра, която включва различни местообитания и услуги за промишлеността, научните изследвания и туризма.

НАСА е отпуснала 550 милиона долара на четири консорциума в първата фаза на конкурса, които ще проучат дизайна на космическия кораб и бизнес казусите на всеки претендент. Американската агенция настоя, че всеки от тях трябва да бъде финансово и комерсиално жизнеспособен.

Влизането на Airbus в надпреварата може да облекчи опасенията на Европа за достъпа на региона до космически изследвания, след като МКС бъде свалена от експлоатация. Това може също така да смекчи потенциалните критики относно това, че европейските правителства използват средствата на данъкоплатците, за да плащат на американски компании за достъп до търговски космически станции.

Жан-Марк Наср, ръководител на космическите системи в Airbus, заяви, че партньорството "изравнява" интересите на европейския промишлен гигант, на Voyager и на съответните космически агенции.

Airbus засега не разкрива информация дали ще инвестира финансово в проект, който се очаква да струва няколко милиарда долара, без да е гарантирано търсенето на неговите търговски услуги.  

Съвместното предприятие ще бъде ръководено от САЩ, по думите на Майк Шолхорн, главен изпълнителен директор на Airbus Defense and Space.

Заедно със Starlab и консорциума Blue Origin, Axiom Space също кандидатства за разширяване на модула, който вече е прикрепил към МКС, в нов апарат, който ще може да домакинства различни дейности - от изследвания до туризъм и обучение на астронавти. Американската отбранителна и космическа компания Northrop Grumman иска да изгради платформа, която може да се използва за обучение или научни проекти.

Очаква се НАСА да избере най-малко два дизайна до 2025 г., когато ще договори и твърди договори за услуги с победителя (или победителите). Наградата е да се осигури финансиране от НАСА, която в момента харчи около 400 милиона долара годишно за провеждане на изследвания на Международната космическа станция.

Анализаторите, цитирани от FT, обаче изчисляват, че оперативните разходи на една комерсиална космическа станция вероятно ще надхвърлят 1 милиард долара годишно, което означава, че конкурентите ще трябва да намерят и други клиенти, освен НАСА. 

Много експерти повдигат и въпроси относно това дали ще има достатъчно комерсиало търсене за поддържане на повече от една частно финансирана станция. Доклад, публикуван през 2017 г. от базирания във Вашингтон Институт за научна и технологична политика, стига до извода, че само при най-оптимистичните сценарии за разходите и приходите, станциите биха могли да бъдат финансово жизнеспособни без продължителна подкрепа на космическите агенции.

Според автора на доклада Кийт Крейн, търсенето на стоки и услуги в космоса от частния сектор все още не се е материализирало.

Президентът на Voyager Дилън Тейлър обаче смята, че пазарът ще се ускори, след като търговските станции заработят. 

"Ние сме много, много уверени, че бизнес планът ще проработи. Ако просто вземете търговския бизнес, извършван на МКС днес, той лесно би поддържал една комерсиална космическа станция. А ако "превъртите напред" часовника от 2023 г. на 2033 г., смятате ли, че ще има повече търговска космическа дейност или по-малко?“, коментира Тейлър. 

Майк Шолхорн също е оптимистично настроен. 

„Не забравяйте за двойната употреба, както и за военната употреба на космическите станции. Ако съберем всичко това заедно, ние сме доста уверени в успеха”, казва той, цитиран от FT.

Замяната на Lockheed Martin с Airbus като основен индустриален партньор на Voyager съвпада с промяната в планирания дизайн на Starlab от надуваем модел, базиран на проектите на Lockheed, към метална конструкция.

През април Airbus разкри концепция за елегантна космическа станция, напомняща на научнофантастичните филми, наречена Loop. Елементите ѝ ще бъдат включени в новия дизайн на Starlab.