Сушата в Европа не само поражда горски пожари и рискове за продоволствената сигурност, но също така поставя под заплаха речния транспорт на континента, заради падащите нива на реките.

Река Рейн, която е важeн търговски маршрут, който минава през Германия, редица европейски градове и стига до пристанищния град Ротердам, е станала по-плитка на някои критични участъци. Миналата седмица водата при Кауб, град на около 80 км от Франкфурт, където речното ниво се следи отблизо, падна до най-ниското си ниво тази година.

С понижаването на речните нива намалява капацитета на товарните превозни съдове, а транспортните разходи се увеличават като цените нарастват, тъй като реките стават по-плитки. Миналия месец някои транспортни компании, като Maersk и Hapag-Lloyd обявиха, че ниските нива на Рейн означават, че допълнителните разходи ще бъдат прехвърлени на клиентите.

“Превозваните товари по Рейн са, малко или много, на едни и същи нива в последните около 20 години”, казва Тим Бекхоф, експерт по управление на доставките е McKinsey. “От 2021 г. насам наблюдаваме спад на годишна база. Това е тенденция, която вероятно ще продължи”, прогнозира той пред CNBC.

По Рейн се транспортират стоки като петрол, химикали и зърно, а нивото на реката на някои места е толкова ниско, че някои кораби са плавали натоварени само с една четвърт от капацитета през август миналата година. През 2018 г. товарите, транспортирани в речната мрежа на Германия, намаляват с 11.1% на годишна база, според данни на Deutsche Bank.

Икономически ефект

Преминаването към други видове транспорт е възможна, но скъпа опция. Голяма баржа по Рейн с дължина около 135 метра и газене от 3 метра може да транспортира около 2700 тона товар, според икономиста на Deutsche Bank Марк Шатенберг. За транспортирането на същия товар по суша ще са необходими около 110 камиона, според неговите изчисления.

“Тези данни са пример за мащабите, които ограничават пренасочването, тъй като алтернативните начини на транспорт също работят с висок капацитет,” казва той.

Разходите за транспортирането на метричен тон дизелово гориво по Рейн до Карлсруе в югозападна Германия са се удвоили до около 50 евро в периода от май до средата на юли, допълва Шатенберг.

“По Рейн се транспортират значителни количества мазут и дизелово гориво. В регионите, които се снабдяват по този начин, това оказва значителен ценови натиск върху тези продукти”, казва той.

Вълнообразният ефект от плитките реки може да бъде значителен. “Цели икономики зависят от този относително евтин начин на транспорт”, напомня Бекхоф.

Падащите нива на реките могат значително да затруднят производството, според Института за световна икономика (IfW) в Кил. Речното ниво при Кауб е толкова ниско в продължение на 30 дни през 2018 г., че водният транспорт по Рейн намалява с около 25%, а промишленото производството на Германия пада с 1%, се посочва в доклад на IfW от 2020 г.

Шатенбер твърди, че транспортната индустрия вероятно ще бъде разтърсена по редица начини, заради дълготрайните ефекти от ниските речни нива, като приспособяванията на кораби, които ще им позволят да преминават през по-плитките реки.

Нови технологии

През май химическата компания BASF пусна плавателен съд заедно със Stolt Tankers, като решението бе породено от продължителния период на ниски речни нива през 2018 г. BASF, която ръководи най-големия, според компанията, химически завод в в Лудвигсхафен на брега на Рейн, казва, че корабът ще удвои товарния капацитет в сравнение с традиционните кораби, когато речното ниво при Кауб е относително ниско.

“Компаниите вероятно ще коригират своите вериги за доставки и складиране в периодите, в които се очакват логистични проблеми свързани с ниските речни нива. Възможни са инвестициите в разширяването дейността на прогнозния софтуер”, казва Шатенберг.

Бекхоф от McKinsey казва, че редица клиенти използват прогнозен софтуер, който им помага да преминават от верига на доставки, която дава приоритет на разходите и качеството към такава, която се фокусира върху устойчивостта и гъвкавостта. Изплащането на тези инвестиции обаче отнема време. “Другите, които наистина имат успехи, са онези, които са започнали да обръщат внимание на този проблем преди 4,5 или 6 години,” казва Бекхоф.

Освен приспособяването на корабите и инвестициите в технологии, се предлагат и някои други решения.

“Обсъжда се също така разширяването и драгирането на каналите за корабоплаване. Това обаче е скъпо и може да има вредно отрицателно въздействие върху околната среда”, предупреждава Шатенберг.