Южна Европа се подготвя за жестока лятна суша, като някои региони вече изпитват недостиг на вода, а селскостопански производители очакват най-лошата си реколта от години.

Континентът става по-горещ и по-сух вследствие на климатичните промени, а продължаващите години наред засушавания изчерпват запасите от подземни води.

Почвата е изсъхнала в Испания, Южна Франция и Италия. Ниските нива на реките и водоемите поставят под заплаха производството на електроенергия от водноелектрически централи.

С покачването на температурите през лятото, учените предупреждават, че Европа е на път да отчете поредното брутално лято, след като през 2022 г. преживя най-горещата си година, която пък доведе до най-голямата суша поне от 500 г., според изследователи от ЕС.

До момента през тази година положението е най-тежко в Испания.

"Ситуацията със сушата ще се влоши през лятото," казва пред Reuters Хорхе Олсина, преподавател по географски анализ в Университета на Аликанте.

На този етап вероятността валежите да разрешат проблема със сушата е малка. "По това време на годината единственото нещо, което можем да очакваме, са локалните бури, които няма да решат проблема с недостига на валежи," казва Олсина.

"Ситуацията, произтичаща от тази суша, е с такива мащаби, че последствията от нея не могат да бъдат разрешени само с местни средства," посочва министърът на селското стопанство на Испания Луис Планас в писмо до Европейската комисия от 24 април.

Климатичните промени

Южна Европа не е единственото място, което изпитва недостиг на вода тази година. Сомалийският полуостров в Африка отчита най-голямата си суша от десетилетия, а историческата суша в Аржентина навреди на реколтата от соя и царевица.

По-честата и голяма суша в Средиземноморския регион, в който средната температура сега е с 1.5 градуса по Целзий по-висока, в сравнение с преди 150 години, съвпада с прогнозите на учените за това как климатичните промени ще се отразят на региона.

"По отношение на сигналите, свързани с климатичните промени, те до голяма степен съвпадат с това, което очаквахме," казва Хейли Фаулър, преподавател по ефектите от климатичните промени в Университета на Нюкасъл.

Въпреки тези отдавнашни прогнози, подготовката изостава. Много селскостопански региони все още не прилагат методи за пестене на вода, като прецизно напояване или преминаването към по-устойчиви на суша култури, като слънчоглед.

"Правителствата закъсняват. Компаниите закъсняват," казва Робер Вотар, климатолог и директор на френския институт Pierre-Simon Laplace Institute.

"Някои компании дори не се замислят за променяне на модела на своето потребление, а просто се опитват да изнамерят някакви чудотворни технологии, които ще осигурят вода."

Франция преживя най-сухата си зима от 1959 г., като „кризисни“ предупреждения за суша вече са активирани в четири района, с което се ограничава неприоритетното използване на вода, в това число за селско стопанство, според информация на държавния уебсайт Propluvia.

Тази година сушата идва по-рано и в Португалия. В около 90% от континенталната част на страната има суша, като тежките случаи засягат близо една пета от страната, което е близо пет пъти повече от обявената през миналата година площ.

В Испания, където до април падна по-малко от половината от средното ниво на валежи за периода, хиляди хора разчитат на водоноски за питейна вода, докато някои региони, сред които и Каталония, наложиха ограничения за ползването на водата.

Някои селскостопански производители вече отчитат до 80% спад на реколтата, като зърнените култури и маслодайните семена са сред засегнатите.

"Това е най-сериозната загуба на реколта от десетилетия в Испания,” казва Пека Песонен, който оглавява селскостопанската организация Copa-Cogeca. "Ситуация е по-лоша, отколкото през миналата година."

Испания допринася с половината производство на маслини в Европа и с една трета от производството на плодове, според ЕК.

Тъй като водоемите ѝ в момента са средно на 50% от капацитета си, миналата седмица страната отдели над 2 млрд. евро финансиране за извънредни ситуации. Тя все още очаква отговор от ЕК на молбата си за мобилизирането на кризисен фонд на стойност 450 млн. евро.

От ЕК обявиха, че следят ситуацията отблизо.

"Тежката суша в Южна Европа е особено притеснителна, не само за селскостопанските производители там, но и защото това може да повиши допълнително вече високи потребителски цени, ако продукцията в ЕС е значително по-ниска," заяви говорителят на ЕК Мириам Гарсия Ферер.

Подобни проблеми се очакват и в Италия, където до 80% от водоснабдяването на страната отива за селското стопанство.

На фона на тазгодишната тънка снежна покривка в планините и ниска влажност на почвата, обаче селскостопанските производители в Италия планират да ограничат дейността си, засявайки летни култури на площ, която е с 6% по-малка, в сравнение с миналата година.

След две години недостиг на вода, в Северна Италия има 70% дефицит на снежна вода и 40% дефицит на влажност на почвата, казва Лука Брока от Националния съвет за научни изследвания на Италия.

Подобен сериозен недостиг подготвя почвата за повторение на миналогодишното лято, когато Италия преживя най-тежката си суша от 70 години.

„2022 г. беше наистина изключителна, а тази година също изглежда наистина изключителна“, казва Брока.