Пътническата авиация не страда от липса на амбиции, но когато става въпрос за Boom Supersonic, компанията е в собствена категория по отношение на вдигането на летвата нависоко.

Базираната в Колорадо компания си е поставила за за цел да възобнови свръхзвуковите пътнически полети, който не съществуват след изваждането от употреба на самолетите Concorde през 2003 г. За разлика от Concorde, който представляваше елитарно инженерено чудо, използвано само от няколко авиокомпании, от Boom се надяват, че техният свръхзвуков самолет Overture ще демократизира този тип пътуване и ще го направи достъпно за масите.

“Поставили сме наистина голяма и дръзка цел да създадем първия свръхзвуков еърлайнер, с който да могат да летят десетки милиони хора,” казва пред CNN Блейк Шол, основател и главен изпълнителен директор на Boom Supersonic. “Свръзвуковите пътувания трябва да сближават света. Нашата крайна цел е свръхзвуков полет за всеки пътник по всеки маршрут.”

Boom планира Overture да започне да обслужва пътнически полети до 2029 г. и макар това да е предизвикателна цел, наскоро от компанията представиха нови подробности относно тяхната технология и партньори, които според Шол приближават тази мечта до реалността.

Overture е проектиран да транспортира между 64 и 80 пътници при скорост от Mach 1.7 и височина от 18 000 метра. Това е два пъти по-висока скорост и с 50% по-голяма височина в сравнение с водещи самолети като Boeing 787 или Airbus A350. В резултат на това Overture ще изминава разстоянието между London и New York за около три часа и половина, намалявайки времето наполовина.

Самолетът все още не съществува. Първият се очаква да излезе от завода най-рано през 2026 г., но три авиокомпании вече са направили поръчки за него. Това United Airlines, American Airlines и Japan Airlines, които са поръчали общо 130 самолета. От тях 35 са с невъзстановими депозити, а 95 са предварителни поръчки, което означава, че все още не са изплащани пари.

Според настоящите планове на Boom, компанията се цели в първи полет през 2027 г. и в сертифициране на самолета през 2029 г., което би го направило готов да обслужва пътнически полети веднага след това. Шол признава, че тези цели са “агресивни”, но допълва, че е доволен от напредъка на компанията дотук.

По-рано през годината Boom започна строителството на своя “Суперзавод,” кампус на 62 акра в Гринйнсборо, Северна Каролина, където самолетите ще се строят и изпробват. Заводът ще бъде завършен в средата на 2024 г. През юли, по време на Авиоизложението в Париж, компанията обяви нови споразумения с доставчици, които ще произвеждат части за самолета - Aernnova за крилата на Overture, Leonardo за фюзелажа и Aciturri за опашката.

“Тези имена може да не са известни на широката общественост, но това са същите хора, които работят с големите самолети Boeing и Airbus”, казва Шол.

Устойчиво гориво

Двигателите са сред най-важните компоненти на един свръхзвуков самолет, тъй като трябва да го задвижват по-бързо от обикновените еърлайнери и изискват различен дизайн. Двигателят на Boom носи името Симфония и е проектиран в сътрудничество с Florida Turbine Technologies, чийто инженери са работили по свръхзвуковите двигатели на изтребители като Lockheed Martin F-22 и F-35. Преди това от Boom работеха по проекта с Rolls-Royce, която е едно от големите имена в производството на двигатели, но компанията се оттегли през миналата година.

Шол казва, че Симфония е проектиран с особено внимание към шума, който бе един от най-големите недостатъци на Concorde.

Двигателят също така е проектиран, така че да работи изцяло с Устойчиво авиационно гориво (SAF). От Boom също така са поели ангажимент да постигнат нетни нулеви емисии до 2040 г.

SAF инфраструктурата обаче изостава и представянето на идеята, че свръхзвуковото пътуване може да бъде устойчиво ще е трудно, тъй като двигателите ще използват повече гориво и емисии на пътник заради ограничения капацитет на Overture.

Друг проблем е звуковият бум, който според настоящите регулации е забранен над сушата. Това означава, че Overture ще може да развива свръхзвукови скорости само над океаните. От НАСА в момента работят по свръхзвуков самолет, който ще има много по-тих звуков бум, а целта е тези регулации да бъдат обновени. Нищо от това обаче няма да се случи навреме, за да може Boom да се възползва.

Предстояща турбуленция?

Вероятността за успех на всяка авиокомпания, която ще използва Overture ще зависят от това дали ще го използва, колкото стандартен самолет, което означава между 4 000 и 5 000 часа летателно време годишно, казва Ричард Евънс, старши консултант в компанията Cirium. “Това е необходимо за амортизирането на огромните разходи на пътническо място на подобен тип самолет,” казва той. “Concorde никога не е постигал подобни нива на употреба, като самолетите от този тип са летели по около 1 000 часа годишно. Самолетите на Boom вероятно ще бъдат ограничени до сравнително малък брой маршрути с висока доходност, което прави подобна цел изключително предизвикателна.”

Старта на транспортирането на пътници през 2029 г. също няма да е лесно, според Еванс.

На последно място той казва, че трудно може да види как свръхзвуковият сектор ще се впише в целта на авиацията за декарбонизиране. “Необходимо е много повече гориво на пътник, независимо дали става въпрос за SAF или конвенционално гориво, в сравнение с полетите по същия маршрут с различен вид самолет,” посочва той.

Фактът, че нито един от големите производители на двигатели, като General Electric, Rolls-Royce или Pratt & Whitney, не работи с Boom е друга причина за притеснение, според Ричард Абулафия, управляващ директор на консултантската компания AeroDynamic Advisory. “Считам Boom за донякъде занимателен експеримент по това колко пари ще инвестират хората в забавно изглеждащи рисунки и модели. Всичко свързано с компанията, от липсата на сериозен двигател до странния и необясним редизайн преди няколко години говорят за един случаи на сериозно свръхфинансиране на пожелателно мислене.”

По отношение на редизайна Шол казва, че при скорост от Mach 1.7 самолетът ще е с 40% по-икономичен, като също така ще може да се движи на по-ниска височина, което е добре от гледна точка на вредните емисии. Що се отнася до броя на пътниците авиокомпаниите са поискали от Boom да построи възможно най-големия самолет.

Със своите максимум 80 пътници Overture изостава в сравнения с Concorde, където тя бяха средно 100, но според Шол изживяването ще е съвсем различно. “Concorde беше невероятно техническо постижение. Когато обаче говоря с пътници, които са летели с него, те казват, че са харесвали скоростта, но са били възхитени от комфорта“, казва той.

“Ние искаме да построим самолет, който предлага изключително ниво на комфорт”, допълва Шол.