Бил Гейтс не спеше много, докато управляваше Microsoft. Днес той казва, че компенсира този пропуск.

Дори и през 30-те и 40-те си години той се сравнявал с други изпълнителни директори, за да прецени кой почива най-малко.

Милиардерът смятал това за мярка за продуктивност, казва той в своя подкаст “Unconfuse Me with Bill Gates,” където гости му бяха още Сет Роугън и Лорън Милър Роугън.

„По онова време си мислех, „спя само шест часа на ден“, а другите колеги споделяха, че „спят пет часа“, или „има дни, в които въобще не спя“.

„Тези момчета са много добри. Трябва да се постарая повече, защото сънят е ненужен и признак на мързел“, допълва 67-годишният Гейтс.

Милиардерът променя мисленето си, след като баща му е диагностициран с болестта на Алцхаймер. Това подтиква Гейтс да започне да се интересува от необходимите мерки, които трябва да вземе за здравето на мозъка си.   
 

„Добрият сън е особено важен за Алцхаймер, както и за всяка деменция“, казва той.

Скорошно проучване на Harvard Medical School посочва, че хората над 65-годишна възраст, които спят по по-малко от 5 часа дневно имат двойно по-голям шанс да развият деменция или да починат до 5 години спрямо хората, спящи по между 6 и 8 часа на ден.

Проучването е проведени в периода от 2013 и 2014 г., като обхваща 2800 души, чието здраве е следено и в следващите 5 години.

Сънят е особено важен и за младите хора. Тийнейджърите, които спят между 8 и 10 часа дневно развиват добри психическо здраве, памет и оптимален интелектуален растеж, установява друго проучване от 2016 г. 

За хората на възраст между 20 и 64-годишна възраст са нужни между 7 и 9 часа сън дневно.

По време на разговора си Сет Роугън се съгласи с Бил Гейтс, като посочи, че тъщата му също е диагностицирана с Алцхаймер, което я насърчило да се отнася по-сериозно към съня.

„Като млад си мислех, че ще спя, когато умра. Сънят не е важен, не ми е необходим“, казва Роугън.

Сега вече знаем, че това е напълно противоположно на истината, а може би и едно от най-важните неща, за да поддържаме мозъка си здрав, допълва той.

Бил Гейтс казва, че днес спи по минимум седем часа дневно, като проверява качеството на съня си, което показва как тялото му се е възстановявало през нощта.