Цените на петрола нараснаха днес до най-високите си нива от средата на април след нападението срещу ключов експортен хъб на Русия и на фона на удължаването на ограничения в добива на Саудитска Арабия и на Русия.

През уикенда Украйна атакува с дронове руското черноморско пристанище Новоросийск, което е от ключово значение за износа на петрол на Русия.

Преди това водещият износител на суровината в света, Саудитска Арабия, обяви в четвъртък, че удължава доброволното ограничение на производството с 1 млн. барела на ден до края на септември. Ограничението бе въведено първоначално за периода юли – август и може да “бъде удължавано или увеличавано,” обявиха миналата седмица от Saudi Press Agency.

“След като станахме свидетели на намаляване на предлагането, смятам, че ще видим много по-високи цени,” заяви пред CNBC Джош Янг, старши инвестиционен директор в инвестиционната компания Bison Interests.

Русия, която е вторият най-голям износител на петрол в света, също обяви в четвъртък, че ще ограничи износа на суровината с 300 000 млн. барела на ден през септември.

Фючърсите на сорта брент днес се търгуват почти без промяна на ниво от 86.16 долара за барел, което е най-високото ниво от 14 април. Контрактът на щатския лек суров петрол (WTI) се търгува на ниво от 82.75 долара за барел, близо до върховите си нива от средата на април.

“Смятам, че търговията ще бъде доста волатина,” казва Янг, допълвайки, че цените ще бъдат много по-високи в следващите пет години.

“Може да станем свидетели на нови рекорди и срив на цените, докато преминаваме през този процес на недостатъчно предлагане спрямо търсенето,” посочва той.

Ед Морс от Citi е малко по-оптимистично настроен относно предлагането на суров петрол през септември.

Той смята, че добивът на Саудитска Арабия и Русия “вероятно ще се завърне” през октомври, а цените на петрола ще достигнат най-много 90 долара за барел през настоящото тримесечие.

“Просто не очакваме толкова зрелищен ръст на търсенето”, казва Морс, прогнозирайки, че “този голям скок на търсенето в Китай” просто няма да го има.