Илон Мъск обеща да финансира правните разноски на всички потребители на социалната мрежа X (известна доскоро като Twitter), които са били дискриминирани от работодателя си поради свои постове в платформата.

Предложението идва „без ограничение“ на разходите, като X Corp. се закани да преследва и бордовете на директорите на компаниите, които оказват натиск върху служителите си заради постове в социалните мрежи. 

"Ако сте били несправедливо третирани от вашия работодател поради публикуване или харесване на нещо в тази платформа, ние ще финансираме правната ви разноски. И не просто ще водим дела. Ще бъдем изключително шумни и ще преследваме и бордовете на директорите на компаниите“, заяви Мъск в публикация в X през уикенда. 

Самият Мъск обаче е известен с това, че често отправя критики и обиди срещу бивши служители и критици. На фона на уволнението на хиляди хора след закупуването на Twitter миналата година, милиардерът публично се подигра на старши директора Хали Торлейфсон, след като последният се опита да получи яснота относно статута си на служител в компанията.

Бивши служители на други компании на Мъск, като SpaceX и Tesla Inc., също се оплакват, че са били уволнени като отмъщение за критични коментари за него в ролята му на главен изпълнителен директор на двете фирми.

В края на миналия месец милиардерът обяви, че месечните потребители на X са достигнали нов исторически връх и сподели графика, която показва че те вече са 540 милиона.

Данните идват на фона на сериозните организационни промени в компанията преминава и опитите ѝ да увеличи намаляващите приходи от реклама.

През юли Илон Мъск каза, че паричният поток на платформата остава отрицателен поради почти 50-процентния спад в приходите от реклама и голямото дългово натоварване. Увеличението на приходите от реклама, което се очакваше през юни, така и не се материализира.

Откакто магнатът купи социалната мрежа за 44 милиарда долара през октомври 2022 година, рекламният ѝ бизнес се срина, отчасти поради докладваната липса на мерки срещу речта на омразата и възстановяването на забранени преди това крайнодесни акаунти.