Намирате се в ресторант и току-що сте погълнали обилно ястие. С неудобно пълен стомах и привидно по-тесни панталони, не можете да си представите да хапнете дори още една хапка. Но тогава идва подносът с десерта и гладът отново се завръща. 

Защо гледката на сладкиши отваря мистериозно празно отделение в корема ви?

Тайната е в разнообразието, според професора по педиатрия Лен Епщайн от Училището по медицина и биомедицински науки Джейкъбс към университета Бъфало в Ню Йорк.

"Част от причината, поради която хората спират да ядат, е, че са уморени от храната. Те са я изяли и нямат повече стимулация. Те знаят точно какъв е вкусът ѝ. Но ако добавите нов вкус, мирис или дори текстура в микса, чувството на ситост лесно може да се преодолее", коментира Епщайн, цитиран от електронното издание Live Science.

Това явление се нарича сензорно-специфична ситост и се появява, когато интересът ни към определена храна намалее, защото сме я опитвали многократно. Един нов хранителен продукт обаче може да стане по-привлекателен.  

В експеримент от 2011 г., ръководен от Епщайн, 32 жени получили ястие с макарони и сирене или пет пъти в една седмица, или веднъж седмично в продължение на пет седмици. Изследователите установяват, че жените, които всеки ден имали в менюто си макарони със сирене, всъщност консумирали по-малко от жените, които ги опитвали само веднъж седмично.

В отделно проучване, публикувано през 2013 г., Лен Епщайн разделя 31 деца на три групи - една, която получава едни и същи макарони със сирене в продължение на пет дни, друга група, на която са дадени различни марки макарони със сирене, и трета група, която получава разнообразие от висококалорийни храни, като пилешки хапки и чийзбургери. Децата с разнообразни възможности консумирали много повече от децата, на които се предлагали само макарони. 

Същият модел се наблюдава и когато ни се предлагат сладки десерти след солена храна, според Епщайн.

"Можете да продължите да представяте нови храни и хората да продължат да ядат до момента, в който просто не могат да ядат повече. Но това е и една от причините хората да ядат повече от необходимото“, казва още той.

Някои експерти смятат, че това желание за разнообразие е еволюционна адаптация, която хората са придобили, за да получават основни хранителни вещества, като витамини и протеини, от различни групи храни.

„В дългосрочен план се нуждаем от добра комбинация от хранителни вещества. Сега това, което оказва обратен ефект, е голямото разнообразие от богати на калории храни, достъпни за нас. Разнообразието наистина стимулира свръхконсумацията и следователно потенциално допринася за затлъстяването“, казва Барбара Ролс, директор на Лабораторията на Пен Стейт за изследване на човешкото хранително поведение.

Когато човек консумира сладък десерт, той получава "инжекция" на допамин - химикал в мозъка, който се свързва с чувството на удоволствие. Ако яденето на десерт е редовна част от ежедневието ви, освобождаването на допамин се измества от самото ядене към очакването за него, обяснява Епщайн. Това може да ви направи по-склонни да посегнете към парче пай в края на обилно хранене.

Ако се опитвате да намалите приема на нездравословна храна след вечеря, има няколко начина да използвате сензорно-специфичната ситост във ваша полза. Например, можете да държите в запас други сладки храни, като плодове, така че да можете да въвеждате разнообразие в диетата си, но по по-здравословен начин.

„Това, което трябва да направите, е да поддържате лесно достъпно разнообразие от здравословни, нискокалорични, но богати на хранителни вещества храни, които да ви харесват. Така че когато огладнеете, да имате добро разнообразие, от което да избирате”, казва Ролс.