Ботаническата градина Алнуик е една от най-красивите атракции в Северна Англия. Цветните растения приканват посетителите да се разхождат из редиците от ароматни рози, поддържани топиарии и каскадни фонтани. Но в границите на Алнуик, зад черни железни порти, има място, където на гостите изрично се забранява да спират и да миришат цветята - отровната градина, която е дом на над 100 смъртоносни растения.

През 1995 г. Джейн Пърси става херцогиня на северозиточния окръг Нортъмбърланд, който се простира до границата с Шотландия, след неочакваната кончина на нейния девер. Заедно с титлата тя придобива и замъка Алнуик, традиционно седалище на херцога на Нортъмбърланд  

Любопитен факт е, че замъкът служи като декор за магьосническото училище Хогуортс в първите два филма за Хари Потър. 

След като семейството се настанява в замъка, съпругът на Пърси я моли да направи нещо с градините, които по онова време представляват изоставено горско стопанство, което се гордееше единствено със стотиците си коледни елхи.

"Той вероятно си мислеше, че градините ще ме занимават, ще посадя няколко рози и всичко ще приключи“, казва пърси. Но херцогинята прави много повече от това да засади няколко рози. През 1996 г. тя наема ландшафтния архитект Жак Вирц, който е работил с Тюйлери в Париж и градините на резиденцията на френския президент. Целта ѝ е той да помогне за преосмислянето на градината Алнуик. 

Днес градините обхващат 14 акра и привличат над 600 000 посетители всяка година, което ги прави една от най-популярните туристически атракции в Северна Англия.

"Разбрах, че мога да направя нещо наистина страхотно, ако имам правилния екип“, казва херцогинята. Но тя е наясно, че освен от екип, се нуждае и от нещо, което да отличава проекта ѝ от всички останали градини, осеяли английската провинция. 

"Ако изграждате нещо, особено атракция за посетители, то трябва да е наистина уникално. Едно от нещата, които мразя в днешно време, е стандартизацията на всичко. Реших, че трябва да опитаме да направим нещо наистина различно“, разказва Джейн Пърси. 

Херцогинята решава, че иска да включи аптекарска градина, но едно пътуване до Италия я насочва към малко по-различен курс. След като посещава прословутата отровна градина на Медичите, херцогинята е запленена от идеята да създаде градина от растения, които могат да убиват, вместо да лекуват. 

Друго пътуване до археологическия обект на най-голямата болница в средновековна Шотландия, където херцогинята научава за халюциногенните гъби, напоени с блян, опиум и бучиниш, използвани за анестезия при операциите през 15-ти век, засилва интереса ѝ към създаването на градина от смъртоносни растения.

"Реших, че това е начин да заинтересувам децата. Те не се интересуват, че аспиринът идва от кора на дърво. Това, което е наистина интересно за тях, е да знаят как растението може да убива, как умира пациентът и какво чувствате, преди да умрете“, смята херцогинята.

Затова тя се заема със събирането на отровни растения за нейната Отровна градина. Докато избира 100-те разновидности, които да пуснат корени в нейното имение, тя има само едно твърдо изискване - растенията да разказват добра история. Това означава, че екзотични убийци като бругманзията от Южна Америка биха се смесили чудесно с по-често срещани отрови, като лавровия плет.

"Много хора не подозират, че някои от най-често срещаните растения всъщност са убийци“, казва Пърси.

Посетителите често са изненадани да научат, че лавровият жив плет, който се среща почти навсякъде в английските градини, може да бъде силно токсичен. Но други са имали опит със зловещата страна на лавровото дърво. Херцогинята разказва за няколко случая, в които хора са натоварили колите си с подрязани лаврови листа, за да ги изнесат на бунището, след което са заспивали зад волана заради токсичните изпарения.

Заради опасните качества на растенията, на посетителите на Отровната градина е забранено да ги миришат, докосват или опитват. Все пак, дори и да спазват стриктно указанията, посетителите могат да станат жертва на растенията. Миналото лято седем души са припаднали от вдишване на токсични изпарения, докато са се разхождали из градината. 

Като част от образователната мисия на отровната градина, херцогинята отглежда различни наркотици - от канабис до кокаин. Те се използват от градинските водачи като отправна точка при обучения. 

„Това е начин да се образоват децата, без те да осъзнават, че се образоват“, казва тя.

Други отровни растения са по-малко известни на посетителите, но не са по-безопасни. Едно от любимите растения на херцогинята е бругманцията, известна още и като ангелски тромпет, която се среща в Южна Америка. 

"Това е невероятен афродизиак, който обаче може да те убие“, казва тя, обяснявайки, че викторианските дами често държали цветове от растението на масите си за игра на карти и добавяли малки количества от неговия прашец към чая си. 

"Ангелският тромпет е невероятен начин да умреш, защото е доста безболезнен“, казва херцогинята. 

Въпреки всички тези опасности, посетителите на отровната градина могат да са сигурни, че ще си тръгнат от нея с богати нови познания. 

„Повечето растения, които убиват, са доста интересни“, казва Джейн Пърси.