Дългът по кредитните карти на американците надхвърли границата от 1 трилион долара през второто тримесечие на 2023 година. Тенденцията илюстрира нарастващото желание на потребителите да прибягват до кредитните си карти, за да посрещнат растящите цени, пише MarketWatch.

Колективните непокрити салда по кредитните карти в САЩ са нараснали до 1.03 трилиона долара спрямо 986 милиарда долара през първото тримесечие, според данните на Федералния резерв на Ню Йорк.

Като цяло американците поемат повече дългове и до голяма степен плащат сметките си навреме, но изглежда вече се забелязват някои проблеми.

Дългът на домакинствата се покачи до 17.06 трилиона долара през второто тримесечие, което представлява ръст от едва 0.1% в сравнение с предходното. Това включва всички заеми, включително ипотеки, сметки по кредитни карти, кредити за автомобили и студентски заеми. Дълговете по кредитни карти се увеличават с най-бързи темпове от всички останали категории кредитни продукти.

Междувременно се повишават и нивата на просрочие. Делът на задълженията по кредитни карти с просрочие от поне 30 дни се е увеличил до 7.2% спрямо 6.5% през първото тримесечие. Това е най-високото ниво от първото тримесечие на 2012 г. насам, показват данните на Фед в Ню Йорк.

При заемите за автомобили делът на просрочените с най-малко 30 дни, се покачва до 7.2% през второто тримесечие от 6.8% за предходното. Това е най-високото ниво от първото тримесечие на 2018 г., показва още статистиката. 

Според икономистите, има признаци за известно стабилизиране на просрочените плащания по кредитните карти, според икономистите, цитирани от MarketWatch, но данните все още показват, че потребителите са обременени с повече дългове, отколкото преди. Освен това се очаква задлъжнялостта да се увеличи още през есента. 

От октомври ще бъдат възобновени плащанията на федералните студентски заеми. Администрацията на президента Джо Байдън казва, че ще отложи някои от най-суровите последици за неплащане до септември 2024 г., включително поставянето на неизплатените заеми в неизпълнение или докладването им на бюрата за кредитни отчети.

Вноските по федералните студентски заеми бяха временно преустановени като част от мерките за справяне с последиците от пандемията от COVID-19, но от тази есен те ще бъдат възобновени. Потребителите, изплащащи подобни заеми, ще имат общо 9 милиарда долара по-малко за харчене всеки месец и 100 милиарда долара по-малко през годината. 

Един фактор, допринасящ за нарастващите дългове по кредитните карти, е увеличаването на новите сметки. Има 70 милиона повече сметки за кредитни карти, отворени тази година, в сравнение с 2019 г., отбелязват изследователите от Федералния резерв на Ню Йорк.

Потребителите все още се увеличават, въпреки че кредиторите затягат своите стандарти и отхвърлят повече заявления за нови кредитни карти и увеличения на съществуващите лимити, особено за хора с по-нисък кредитен рейтинг. През второто тримесечие броят на сметките с кредитни карти се покачи до 578.3 милиона, добавяйки близо 5.5 милиона нови сметки.

Американците натрупват дългове, докато лихвените проценти се покачват, което от своя страна повишава годишните вноски по кредитните карти. Това се отразява на хората, ако поддържат неизплатен баланс всеки месец, по който се натрупват лихви. 

Близо половината (47%) от анкетираните притежатели на карти казват, че имат неизплатен месечен баланс, според финансовата платформа Bankrate. Това е увеличение спрямо отчетените 46% през декември 2022 г и 39% през декември 2021 г.

 В голямата картина на икономиката по-големите дългове по кредитните карти може да не са нещо лошо. Тези продукти дават възможности за пазаруване на потребителите и предлагат различни бонуси и награди, поради което много хора ги предпочитат пред разплащанията в брой. Ръстът на кредитните карти също така отразява силния пазар на труда.

Но растящите дългове са по-тревожни за притежателите на кредитни карти, които не могат да ги изплатят напълно. Защото лихвите вече са над 20% и ако салдото не се покрива, то се превръща в постоянен дългов цикъл.