Цените на ориза достигнаха най-високите нива от 12 години насам, на фона на забраната за износ в Индия, както и неблагоприятните климатични условия, които могат да повлияят на производството му, посочват от агенцията по храните на ООН.

Глобалният индекс на цените на ориза на Организацията по прехрана и земеделие се повиши с 2.8% през юли. Той добавя 19.7% от началото на годината до най-високите си стойности от септември 2011 г. насам.

Най-голяма част от увеличението в цените идва от Тайланд, пише CNBC.

„Притесненията за потенциалното влияние на Ел Ниньо върху производството кара част от доставчиците да повишат допълнително цените“, се посочва още в доклада.

Ел Ниньо е природен феномен, причиняващ екстремно високи температури и метеорологични условия, влияещи негативно, както на реколтата, така и на животните.

Друга причина за поскъпването на ориза, е забраната за износ от страна на Индия, която е най-големият износител в света.

Страната осигурява 40% от ориза в световен мащаб, но наскоро забрани износа на бял ориз, освен басмати. Основната причина за това, е че в страната желаят да осигурят достатъчно ориз за местния пазар на достъпна цена.

От Организацията по прехрана и земеделие посочват, че забраната за износ повишава заплахата за продоволствената сигурност на голяма част от световното население. 

Цената на ориза в момента е най-високата от повече от десетилетие насам, като за последно фючърсите се търгуваха за 16.02 долара за центнер (бел. ред. около 45.4 кг).

Част от пазарните участници са на мнение, че поскъпването може да продължи.

„Вероятно стойността на индекса за август ще е по-висока, отколкото за юли“, казва главният анализатор на Rabobank Оскар Тякра пред CNBC.

Той допълва, че забраната за износ на ориз от Индия идва във време, в което сезонните запаси на основните доставчици на ориз са на сравнителни ниски нива, като това важи основно за азиатските държави.