Папа Франциск предупреди, че изкуственият интелект (AI) може се превърне в риск за обществото, подчертавайки “разрушителните му способности и противоречиви ефекти” и призовавайки онези, които разработват или използват AI, да го правят отговорно.

В свое изявление папата спомена заплахата от алгоритмичните пристрастия в технологиите и призова обществото за бдителност, “така че логиката на насилието и дискриминацията да не пуснат корени в производството и употребата на подобни устройства, за сметка на най-уязвимите и изключените.”

“Несправедливостта и неравенството подхранват конфликти и антагонизъм,” продължава папа Франциски. “Спешната необходимост от ориентация на концепцията и използването на изкуствения интелект по един отговорен начин, така че да бъде в услуга на човечеството и защитата на нашия общ дом, изисква етичното размишление да бъде разширено до сферите на образованието и правото.”

Казаното от папа Франциск съвпада с призивите на някои експерти по изкуствен интелект да се гарантира, при разработката им алгоритмите са “настроени” подобаващо в подкрепа на човешките права и други широко споделяни ценности. Други експерти от индустрията и политици пък изразиха опасения, че AI може да способства за разпространението на измами, дезинформация, кибератаки и дори вероятно създаването на биологични оръжия.

Самият папа Франциск e ставал обект на генерирани с AI фалшиви снимки. По-рано през годината генерирана от AI снимка на светия отец, облечен в бяло зимно яке, придоби изключителна популярност в социалните мрежи.

Неговото послание от тази седмица обяви темата За Световния ден на мира през 2024 г., който според папата ще се фокусира върху AI и мира.

“Защитата на достойнството на личността и загрижеността за братство, което е на практика отворено за цялото човечество, са незаменими условия за технологичното развитие, което да допринесе за насърчаването на справедливостта и мира по света”, заяви папата.