В края на миналия месец Илон Мъск обяви, че Twitter сменя името си на X.

Това на практика бе второто ребрандиране в историята на компанията, тъй като първоначално тя се наричаше "twttr" и използваше зелено лого преди то да бъде сменено от емблематичната синя птица.

Ето пет други технологични компании, които смениха имената си - някои успешно, а други с противоречиви резултати.

От The Facebook на Facebook, а след това на Meta

Когато Марк Закърбърг основава своята социална мрежа в Харвардския университет през 2004 г., тя първоначално се е наричала "The Facebook."

Всеки, който е гледал филма "Социалната мрежа" за основаването на платформата, би си спомнил сцената, в която Шон Паркър, първият президент на компанията, изигран от Джъстин Тимбърлейк, съветва Закърбърг да премахне пълния член от името.

Макар това все още да е името на социалната медия, самата компания предприе противоречива промяна на името си през 2021 г.

Закърбърг обяви във Facebook, че компанията вече ще се казва Meta и ще залага сериозно на развитието на метавселената.

Facebook вече бе придобила производителя на комплекти за виртуална реалност Oculus срещу 2 млрд. долара през 2014 г., но със смяната на името въодушевлението на инвеститорите по отноишение на метавселаната нарасна.

Смяната на името дойде в период, в който Facebook бе в пиар криза във връзка вътрешни документи на компанията, които бяха направени публично състояние. Направено няколко седмици по-късно проучване устаови, че ребрандирането всъщност е намалило общественото доверие в компанията с 5%.

Анимационното естество на VR аватарите на Meta също не успя да убеди хората, че това е бъдещето.

Сега изкуственият интелект (AI) замени метавселената като следващото голямо нещо, а подразделението на Meta Reality Labs продължава да губи пари.

От Google на Alphabet

Google е друга компания, която премина през две смени на името. Тя стартира през 1996 г. като изследователски проект на студентите от Станфордския университет Лари Пейдж и Сергей Брин, който ѝ дават името "BackRub."

По-малко от година след това обаче тя е прекръстена на Google, на името на числото googol, което са равнява на 10100. Компанията запазва това име близо две десетилетия.

Онлайн търсачката все още е позната като Google, но през 2015 г. при корпоративно преструктуриране компания бе ребрандирана като Alphabet.

Технически погледнато нещата са малко по-сложни от обикновена смяна на името, защото промените превърнаха компанията в конгломерат.

Това позволи на компанията да разшири дейността си от основния бизнес, свързан с интернет търсенето и рекламата и да се фокусира и върху други дейности, като, автономните автомобили Waymo и доставките с дронове.

Пейдж и Брин също така успяха да запазят контрол върху компанията чрез акциите си с право на глас без да оглавяват толкова много нейни подразделения.

Имаше и слухове, че преструктурирането на Alphabet е изтеглено напред, защото Сундар Пичай, който оглавяваше подразделението за Chrome и Android, е получил предложения за поста главен изпълнителен директор в Twitter и Microsoft. Той стана главен изпълнителен директор на Google през 2015 г., а след това и главен изпълнителен директор на Alphabet четири години по-късно.

След ребрандирането новото име обаче не е толкова популярно и компанията често все още е наричана Google.

От Burbn на Instagram

Instagram стартира като приложение на име Burbn, което е основано от Кевин Систрьом и кръстено на уиски, с прoпуснати няколко съгласни букви. Тогава това бе популярен начин за кръщаване на стартъп компании.

Първоначално то е свързано с различни локации, като потребителите споделят снимки на различни ресторанти или барове, които са посетили.

В рамките на година приложението набира 500 000 долара от Baseline Ventures и Andreessen Horowitz. След това към проекта се присъединява Майк Кригер.

Малко след това Систрьом и Кригер решават да насочат фокуса на приложението към споделянето на снимки.

Систрьом създава филтър за снимки, а след това идва и името Instagram, което е комбинация от "instant" и "telegram."

Първоначално то е представено в App Store като продукт на Burbn Inc, информира Wired. Instagram има 25 000 изтегляния за първите 24 часа, което води до срив на сървърите на компанията, според Fortune.

Месец по-късно приложението вече има над 1 милион потребители, преди да бъде придобито от Facebook през 2012 г. за 1 млрд. долара.

От Cadabra на Amazon

Тази смяна на името не е толкова противоречива като някои други, защото Amazon все още не е била стартирала като компания.

Преди Джеф Безос да стане милиардер, той напуска работата си като вицепрезидент на хеджфонд, за да основе онлайн книжарница през 1994 г. на фона на ръста в употребата на интернет.

Бизнес планът обаче първоначално е написан за компания на име Cadabra, което идва от "Абракадабра."

Според адвоката на Безос името е прекалено неясно и звучи много близо до думата "cadaver." (бел. ред. труп)

Безос и тогавашната му съпруга Маккензи Скот започват да регистрират други домейни като Awake.com, Browse.com и Bookmall.com.

Нито един от тях обаче не им харесва. По онова време списъците с уебсайтове са по азбучен ред, така че той искал името на сайта за започва с "A".

Името на най-голямата река в света му се сторило идеално за улавянето на идеята за постоянно разрастващата се световна мрежа.

Преди Twitter да стане X, X.com стана PayPal

Илон Мъск е съосновател на компанията за онлайн разплащания X.com през 1999 г. преди тя да се слее с компанията на Питър Тийл Confinity година по-късно.

Отначало PayPal било името на продукт на Confinity, който използвал устройствата PalmPilot, за да трансферира пари чрез инфрачервени сензори. Това обаче впоследствие се превръща в основния бизнес на компанията.

Новата компания първоначално се казвала X.com, а Мъск става втория ѝ главен изпълнителен директор през май 2000 г.

PayPal имала 1.7 милиона акаунта в сравнение с 270 000 за X.com, но Мъск искал компанията да е известна като "X-PayPal," според книгата на Джими Сони “Основателите”.

Неговата настоятелност относно запазването на името X подразнила борда на директорите, който организирал преврат за назначаването на Тийл за главен изпълнителен директор, докато Мъск е на меден месец през септември 2000 г., според "Основателите."

На следващата година компанията официално е преименувана на PayPal.

PayPal е продадена на eBay за 1.5 млрд. долара през 2002 г., а Мъск купува отново домейна X.com през 2017 г.