Космически обект във формата на светещ въпросителен знак показва едно от най-новите изображения, заснети от телескопа Джеймс Уеб на НАСА.

Учените смятат, че знаят какво може да представлява той, съобщава CNN.

Оригиналното инфрачервено изображение, публикувано на 26 юли, изобразява двойка млади звезди, наречени Herbig-Haro 46/47.

Открити на 1470 светлинни години в съзвездието Вела в галактиката Млечен път, звездите все още активно се формират и обикалят в тясна орбита една около друга.

Двете са наблюдавани и изучавани от космически и наземни телескопи от 50-те години на миналия век, но високочувствителният Джеймс Уеб създава най-детайлното им изображение.

Той има капацитета да наблюдава вселената с по-дълги дължини на светлинните вълни, в сравнение с други космически телескопи.

Появата на този мистериозен обект обаче оставя повече въпроси, отколкото отговори. Космическият въпросителен знак не е наблюдаван или изучаван отблизо, така че учените не са съвсем сигурни относно произхода и състава му.

Но те имат няколко идеи въз основа на неговата форма и местоположение.

Той може да представлява сливане на две галактики, вероятно на милиарди светлинни години от нас и много по-далеч от Herbig-Haro 46/47, според Кристофър Брит, който управлява научните операции на телескопа Уеб.

Има „много, много галактики извън нашия собствен Млечен път“, допълва той. „Това изглежда като нещо, което се получава доста често – докато галактиките растат и се развиват, те понякога се сблъскват с близките си съседи. Когато това се случи, могат да се изкривят във всякакви различни форми – включително въпросителен знак.“

Космически въпроси

Този специфичен обект е наблюдаван за първи път, според експерти, но сливането на галактики във форма, подобна на въпросителен знак, се е случвало и преди.

Освен това повечето галактики имат множество подобни взаимодействия в хода на тяхната история, които не продължават много дълго.

Тази интеграция е и крайната съдба на нашата собствена галактика, която ще се слее с галактиката Андромеда след около 4 милиарда години, казва Брит, но формата, която ще приемат, е неизвестна.