Модерна фабрика за преработка на трюфели стартира дейност в Благоевград.

В завода, разположен в кв. „Грамада“, ще се консервират и плодове, зеленчуци и други храни, като за целта ще се използват специални технологии.

Новооткритата консервна фабрика е оборудвана с модерни машини и ще произвежда по 2 тона растителни продукти месечно, посочват от община Благоевград.

Обработването на продукцията ще минава през различни етапи, включващи измиване и пасиране чрез кутер машина, бланширане, пълнене в стъклени буркани, стерилизиране, етикиране и експедиция.

За българските трюфели

Най-ценният трюфел в света е Tuber Magnatum Pico. Той е най-редкият и най-трудният за откриване, като се продава на цени за килограм от порядъка на 5000 евро.

У нас се среща само през зимните месеци, плододава на по-голяма дълбочина от летните видове трюфели и се намира в изключително малки количества.

Едно от местата у нас, на които доказано има трюфели, са част от селата села около ловешкия град Угърчин. Там климатът и спецификите на горите и почвите са такива, че отговарят на всички изисквания за виреенето на трюфели.