Ако вчера някой е гледал руската държавна телевизия, вероятно си мисли, че руската икономика процъфтява.

Водещ по канала Россия-24 признава, че обменният курс е достигнал до 101 рубли за рубли за долар, но руската икономика продължава да се справя удивително добре. БВП на Русия пък нараства, както и проходите от петрол и природен газ.

В последния брой на най-тиражирания ежедневник Комсомолская правда в статия на трета страница се казва: "Руската икономика тръгва рязко нагоре", посочва BBC.

Въпреки това падащата рубла ще се отрази на живота в страната. Вчера валутата падна до най-ниското си ниво спрямо долара от близо 17 месеца, губейки близо 30% от стойността си от началото на годината.

Откакто президентът Владимир Путин разпореди нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., рублата е изгубила около една четвърт от стойността си спрямо долара, като санкциите на Запада оказват своето влияние върху търговския баланс на Русия, а военните ѝ разходи скачат.

Падащата рубла обърна посоката късно вчера и изтри част от загубите си, след като Централната банка на Русия предизвика спекулации относно ново сериозно повишение на лихвите, обявявайки провеждането на извънредно заседание днес относно паричната политика, пише Reuters.

Преди това икономическият съветник на Путин упрекна централната банка за прекалено облекчената ѝ парична политика - признак за засилващите се разногласия между властите.

Днес рублата се търгува на ниво от около 95.6 спрямо долара.

Въпреки това натискът върху руската икономика се засилва, тъй като вносът нараства с по-бързи темпове от износа, а военните разходи се увеличават.

Икономисти твърдят, че това вероятно ще доведе до инфлация. Пътуванията в чужбина ще поскъпнат за обикновените руснаци. Собственик на туристическа агенция в Москва казва пред BBC, че очаква много клиенти вече да избират да почиват в Русия, вместо да пътуват в чужбина.

Посещенията  извън страната вече са проблемни за руснаците, тъй като санкциите на Запада затрудняват пътуванията. Много страни са спрели да им издават визи, а финансовите ограничения означават, че техните банкови карти не работят в повечето чужди държави.

Русия е била в подобно положение и преди – рублата падна сериозно и след нахлуването в Украйна. След това обаче тя се възстанови, което накара Путин да заяви преди малко повече от година, че доларът отслабва, а рублата засилва позициите си.

Някои икономисти твърдят, че обменните курсове на рублата в момента се управляват изцяло от централната банка и че това възстановяване е изкуствено създадено.

Според Крис Уийфър, партньор в консултантската компания Macro-Advisory, миналогодишният икономически приоритет е запазването на стойността на рублата възможно най-висока, но властите сега са избрали да обезценят валутата като начин да балансират държавните разходи.

По тази причина спадът в обменния курс отразява тези решения и не е конкретен признак за "предстояща криза" или за по-общ срив на руската икономика, допълва той.

В Русия няма паника. Никъде пред банките няма опашки. След 18 месеца на война и изолация руснаците са свикнали с лошите новини. Това е най-санкционирата държава в света, пише BBC.

Централната банка на страната ще проведе извънредно заседание днес, на което ще бъде обсъдено евентуално повишение на лихвите, но от финансовата институция казват, че няма опасност за финансовата стабилност. Настоящата лихва е 8.5%.

Икономиката не се срина, както мнозина на Запад прогнозираха. Кремъл все още разполага със значителни ресурси, за да поддържа сериозния си контрол над страната.