Китай спря публикуването на месечни данни за младежката безработица, след като числото достигна няколко последователни рекордни стойности през последните месеци - на фона на по-широкия икономически спад в страната. 

Новината, която предизвика незабавна реакция и подигравки в социалните медии, беше обявена от Националното статистическо бюро на Китай във вторник, заедно с редовната серия от месечни икономически показатели, предава CNN. 

Преди това статистиката разкриваше нивата на градската безработица за лицата на възраст между 16 и 24 години всеки месец. Говорителят на статистическата служба Фу Линхуей обясни, че решението е взето, защото текущата статистика „трябва да бъде подобрена“. 

"През последните години броят на учениците и студентите във въпросната възрастова група нараства и основната им задача трябва да бъде да учат, а не да търсят работа.

Дали студентите, които търсят работа преди дипломирането, трябва да бъдат включени в статистиката, е нещо, за което хората имат различни възгледи. Има нужда от допълнителни изследвания“, добави той. 

Определянето на възрастовия диапазон на младите хора, търсещи работа, също се нуждае от допълнително проучване, тъй като сега те прекарват повече години в училище, отколкото в миналото, смятат от статистическата служба. 

Предстои задълбочено проучване, което трябва да подобри настоящата методология. Данните ще бъдат публикувани отново, след като процесът приключи. Линхуей не даде срок, в който това може да се случи. 

Спирането на данните идва, след като равнището на младежката безработица в Китай достигна последователни рекордни нива през последните месеци. От април до юни нивото ѝ достигна съответно 20.4%, 20.8% и 21.3%. 

Съобщението бързо се превърна в актуална тема за онлайн анализаторите.

"Това, което наистина искаха да кажат, е, че текущите данни са твърде лоши и засега е по-добре да не ги разглеждаме засега", гласи коментар в платформата Weibo, където хаштага за новината събра 100 милиона гледания. 

Рекордните 11.6 милиона висшисти в Китай са търсили работа тази година. Те обаче са изправени пред мрачни перспективи, тъй като китайската икономика загуби инерция след второто тримесечие. 

Втората най-голяма икономикса в света се забавя

Данните показват още един месец на слаб растеж във втората по големина икономика в света. Потребителските разходи, фабричното производство и инвестициите в дълготрайни активи са се забавили допълнително през юли спрямо предходната година, според китайската статистика.

Продажбите на дребно се увеличават с 2.5% миналия месец спрямо предходната година, забавяйки темповете си спрямо юни, когато ръстът беше с 3,1%. Това е и най-слабото увеличение на потреблението от декември, когато Китай премахна пандемичните си ограничения.

Промишленото производство също е под очакванията. То е нараснало с 3.7% през юли спрямо година по-рано, в сравнение с ръста от 4.4%, отчетен през юни. Инвестициите в дълготрайни активи са нараснали с 3.4% през юли, в сравнение с 3.8% през юни. 

Икономиката се бори със слабо търсене на износ от световните пазари и продължаваща криза с имотите. 

"Тъй като финансовите проблеми на строителните компании, като Country Garden, вероятно ще натежат върху жилищния пазар в краткосрочен план, съществува реален риск икономиката да изпадне в рецесия, освен ако скоро не бъдат увеличени държавните стимули“, се посочва в анализ на Capital Economics.

Политиците предприеха някои стъпки в подкрепа на икономиката, но, според повечето икономисти, трябва да се направи много повече.

Във вторник Народната банка на Китай неочаквано намали своя средносрочен лихвен процент с 15 базисни пункта - до 2.5%. Тя намали и ставката по обратните репо сделки с 10 базисни пункта, до 1.8%. 

Анализаторите от Capital Economics очакват нови намаления на лихвите скоро. Въпреки това, съкращенията вероятно ще бъдат твърде малки, за да съживят търсенето на кредити, тъй като правителството засега се бави с предоставянето на значима фискална подкрепа.

"Ако официалните лица не действат по-решително скоро, очакванията ни за скромно, водено от политиката възстановяване по-късно тази година може да са твърде оптимистични", смятат те. 

В неделя китайското правителство издаде 24 насоки за привличане на чуждестранни инвестиции. Мерките включват предлагане на по-добро данъчно третиране за задграничните компании, улесняване на получаването на визи за чужденци и разхлабване на правилата за прехвърляне на данни в чужбина.