Съединените щати водят преговори с Турция, Украйна и съседите на Киев за увеличаване на използването на алтернативни маршрути за износ на украинско зърно, след като Русия се оттегли от споразумението, което гарантираше безопасността на доставките на храни през Черно море.

Това твърдят официални лица, цитирани от The Wall Street Journal. 

Подкрепяният от САЩ план включва увеличаване на капацитета на Украйна, което ще ѝ позволи да изнася по четири милиона тона зърно на месец през река Дунав до октомври.

Голяма част от зърното ще бъде изпратено по реката и през Черно море до близките пристанища в Румъния и България, а след това и до други дестинации. 

Макар че е по-бавен и по-скъп, маршрутът ще работи като алтернатива на морския коридор в Черно море, създаден миналата година съгласно споразумението с Русия, Турция и ООН.

Руската заплаха за глобалните хранителни доставки

Русия се оттегли от сделката през юли, спирайки износа на Украйна от три пристанища около Одеса и поставяйки началото на ескалиращ конфликт в Черно море.

Руските сили отприщиха вълна от ракетни и безпилотни удари по украински пристанища през последните седмици и се качиха на борда на търговски кораб, който се насочваше към Украйна в неделя.

Западното планиране за алтернативи на Черноморската инициатива за зърно показва как САЩ, Украйна и европейските страни се подготвят за сценарий, който изключва повторното присъединяване на Русия към зърнената сделка.

"Реалността е, че Русия е решила да атакува глобалните доставки на храни и докато не приключи с атаката си, ще бъде трудно да се върне обратно на масата за преговори“, каза високопоставен американски служител, базиран във Вашингтон.

Сделката със зърното е критична за поддържането на стабилни цени на храните в световен мащаб, тъй като Украйна е водещ износител на пшеница, царевица и слънчогледово масло.

Цените на храните са се повишили с 10%, откакто Русия излезе от сделката за Черно море миналия месец, според Държавния департамент на САЩ. Руската инвазия в Украйна е една от поредицата кризи, които са довели до глад на милиони хора по света през последните години, според ООН.

Усилията за увеличаване на експортния капацитет на Украйна през Дунав се извършват успоредно с усилията на Турция и ООН да принудят Русия да възстанови споразумението за транспорта на зърно през Черно море.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който помогна за постигането на споразумението миналата година, е подложен на натиск да съживи сделката, преди да започне да се трупа прибраното украинско зърно от тазгодишната реколта в началото на септември, коментират дипломати, цитирани от WSJ. 

САЩ обмислят всички потенциални варианти, включително военни решения, за защита на корабите, пътуващи към и от дунавските пристанища на Украйна, твърди официален представител на Вашингтон, но без да дава подробности за тези възможности или информация за държавите, които ще участват в тях.

„Ще разгледаме всички опции“, казва анонимният служител относно усилията за защита на корабните маршрути. 

Откъде ще минава алтернативния маршрут?

Високопоставени представители на САЩ са обсъдили възможностите с лидери от Украйна, Молдова и Румъния на среща в румънския град Галац. Министърът на транспорта на Румъния заяви, че страната му ще удвои капацитета за износ на зърно до четири милиона тона на месец.

Плановете на САЩ ще се основават отчасти на инициатива на Европейския съюз за създаване на пътни, железопътни и морски маршрути, известни като „ленти за солидарност“, за да доставят зърно и други товари в и от Украйна възможно най-безпроблемно.

ЕС изготви плана през първите месеци на войната, след като бяха договорени споразумения за автомобилен транспорт, улесняващи пътя на превозвачите без разрешителни между Украйна, Молдова и ЕС.

Оттогава Европейският съюз инвестира в редица инфраструктурни проекти за създаване на по-бързи експортни пътища и ускоряване на митническите процедури.

От май 2022 г. насам маршрутите са позволили износа на 41 милиона тона зърно от Украйна - значително повече от постигнатото от Черноморската инициатива за зърно.

Комисарят по земеделието на Европейския съюз Януш Войчеховски каза миналия месец, че в рамките на няколко месеца пътищата за солидарност на блока могат да станат заместители на всички черноморски зърнени маршрути на Украйна.

Служители на ЕС вярват, че блокът може да позволи на Украйна да изнася средно между 5 и 5.5 милиона тона зърно на месец, ако всичко върви по план. През юни Украйна е изнесла 3 млн. тона чрез инициативата на ЕС.

Дунавският маршрут поема по-голямата част от този износ, или около 60%. Черноморската зърнена инициатива в своя пик позволи на Украйна да изнася около 6 милиона тона на месец от три пристанища около Одеса миналата година.

Какви са предизвикателствата?

Европейските "пътища на солидарността" също срещат трудности.

Представители на ЕС казват, че някои от маршрутите нямат достатъчно персонал и ресурси за бързо извършване на необходимите санитарни и митнически проверки на входящите товари, понякога причинявайки задръствания и закъснения, които забавят трафика и повишават цените на автомобилния транспорт. Това води и до ръст в цената на изнесеното от Украйна зърно.

Има и спорове (до голяма степен вече разрешени) между Украйна и Румъния относно работата на Украйна за драгиране на корабни канали в делтата на река Дунав, за да се улесни преминаването на кораби за превоз на зърно.

Американски служители казват, че обсъждат подобряване на ефективността на дунавския маршрут, за да позволи преминаването на по-големи кораби, както и увеличаване на броя на наличните пилоти за преместване на кораби през ключовите канали.

Усилията обаче няма да заменят черноморските пристанища, най-вече Одеса, и затова не са дългосрочно решение, а по-скоро временна алтернатива.

След разпадането на инициативата за зърно, дунавският маршрут е единственият останал начин на Украйна за износ на зърно през Черно море, в който по-малки кораби често пренасят зърно до пристанища в Румъния и България, от които то достига до световния пазар.

Русия заплаши да прекъсне дунавския маршрут, като атакува речното пристанище Измаил по-рано този месец и се качи на борда на кораб с турски екипаж, който се беше насочил към пристанището в неделя.

Въоръжени руски войници кацнаха с хеликоптер на палубата на кораба и разпитаха екипажа, според видеозапис от инцидента, публикуван във вторник от руското министерство на отбраната. Украинското външно министерство осъди прихващането като „провокативно действие“.

Русия заплаши всички търговски кораби, които се отправят към Украйна, което, според военните анализатори, е опит да се спрат цивилните плавателни съдове, които се отправят към и от украинските пристанища.

Украйна отговори на руските атаки, като използва морски дронове, за да атакува руски военни кораби, петролен танкер, превозващ реактивно гориво за военните на Москва, и мост, който свързва Русия с окупирания Кримски полуостров.

Украйна също обяви зона с „военен риск“ около руските пристанища в Черно море, което сигнализира за заплаха за собствените корабни пътища на Русия. Руски дрон пък унищожи сграда в украинското речно пристанище Измаил в началото на този месец.