Древен череп, датиран отпреди 300 000 години, не прилича на нито един друг предмодерен човешки фосил, намиран някога.

Според ново изследване, той потенциално сочи към нов клон в човешкото родословно дърво.

Международен екип от изследователи от Китай, Испания и Обединеното кралство откриват черепа - по-специално мандибулата (или долната челюст), в Източен Китай през 2015 г., заедно с 15 други екземпляра, за които се смята, че произхождат от късния среден период Плейстоцен.

Учените смятат, че тази епоха, започнала преди около 300 000 години, е ключова за еволюцията на хоминините, съобщава CNN.

Публикувано в Journal of Human Evolution, проучването на изследователския екип установява, че долната челюст, известна като HLD 6, не се вписва в нито една съществуваща таксономична група.

Много вкаменелости от плейстоценски хоминини, откривани в Китай, са също толкова трудни за класифициране и преди това са възприемани като аномалии, според проучването.

Въпреки това, новото откритие, заедно с други скорошни изследвания, бавно променя знанията на човека за еволюционния модел в късния среден Плейстоцен.

HLD 6 и мозайка от функции

Чрез сравняване на мандибулата на HLD 6 с тези на плейстоценските хоминини и съвременните хора, изследователите откриват, че има характеристики и на двете.

Тя е с подобна форма на долната челюст на Хомо сапиенс – нашия съвременен човешки вид, еволюирал от Хомо еректус. Но също така споделя характеристика на различен клон, еволюирал от Хомо еректус  - Денисови хора. Подобно на денисовците, HLD 6 не изглежда да има брадичка.

„HLD6 няма истинска брадичка, но има някои слабо изразени черти, които изглежда подсказват тази типична характеристика на Хомо сапиенс“, казва авторът на изследването Мария Мартинон-Торес, директор на Националния изследователски център за човешката еволюция (CENIEH) в Испания.

„Това е най-ранната популация от вкаменелости, известна в Азия, която представя мозайка от примитивни и подобни на Хомо сапиенс черти“, добавя тя.

Изследователите смятат, че HLD 6 трябва да принадлежи към класификация, която все още няма име и че съвременните човешки характеристики може да са присъствали още преди 300 000 години - преди появата на съвременните хора в Източна Азия.

Изследователите също така са взели предвид възрастта на индивида, на който е принадлежала челюстната кост, тъй като формите на черепа се различават при деца и възрастни. Смята се, че HLD 6 е принадлежал на 12- до 13-годишно дете.

Въпреки че изследователите нямат череп на възрастен от същия вид, с който да го сравнят, те са разгледали черепи на хоминини от средния и късния Плейстоцен на подобна възраст и са открили, че моделите остават последователни, независимо от възрастта, което също подкрепя теорията им.

„Необходими са повече вкаменелости и изследвания, за да се разбере точната позиция на този вид в човешкото родословно дърво“, според Мартинон-Торес.