Норвежкият суверенен фонд, управляващ активи за над 1.4 трилиона долара, е постигнал 10% възвръщаемост на инвестирания капитал през първото полугодие на годината.

Това се случва най-вече благодарение на ръста на технологичните книжа, както и на акциите на производителите на чипове.

Фондът е реализирал доходност от 143 млрд. долара към полугодието, като вложенията в акции носят 14%, докато в облигации - нови 2%. За сравнение, щатският индекс S&P500 се е повишил с 16% за периода.

Не всички инвестиции на фонда обаче носят положителна доходност за първите шест месеца на 2023 г. Той е реализирал загуби от 4.6% от вложенията си в непублични имотни компании, както и 6.5 на сто от инвестициите си във възобновяеми енергийни източници.

Норвежкият суверенен фонд е най-големият инвеститор в ценни книжа в света, притежаващ 1.5% от всички публични компании. По последни данни той притежава инвестиции в 69 държави, но в този списък не попада България.

Към 30 юни общо 71% от активите на фонда са вложени в акции.

От 1998 до юни 2023 г. фондът е генерирал средна годишна доходност от почти 6%. Миналата година той отчете най-лошите 12 месеца в историята си, като загуби 14%, а само за второто полугодие реализира минус 23%, пише Fortune.

Apple продължава да е най-голямото вложение на фонда, следвано от Microsoft, Alphabet, Amazon и Nvidia. Негови големи вложения са още Meta, Tesla и най-голямата щатска банка JPMorgan.

Именно технологичните акции носят най-голяма доходност от началото на година, като тя възлиза на 38.6%.