На днешната дата през 1973 г. в Москва е роден Сергей Михайлович Брин.

Той е по-известен като американски компютърен специалист и един от двамата съоснователи, заедно с Лари Пейдж, на интернет търсачката Google – един от най-успешните сайтове в интернет.

Семейството на Брин се мести от Москва в САЩ през 1979 г. След като получава дипломи по компютърни науки и математика от Университета на Мериленд, той се записва в магистърската програма на Станфордския униветрситет, където се запознава с Пейдж.

Двамата са заинтригувани от идеята за подобряване на способността за извличане на значение от масата трупащи се данни в интернет.

Те започват да работят от стаятa в общежитието на Пейдж по създаването на нов тип технология за търсене, която използва проследяване на другите страници, свързани с всеки сайт.

Брин получава магистърска диплома през 1995 г., но прекъсва докторската си програма в Станфорд, за да работи по интернет търсачката.

В средата на 1998 г. Брин и Пейдж получават външно финансиране и в крайна сметка - успяват да наберат около 1 млн. долара от инвеститори, приятели и роднини.

Те кръщават обновената си търсачка Google, като името идва от погрешно изписване на първоначалнo планираното име googol (математическия термин за числото 1 със 100 нули), основавайки компанията Google Inc.

Брин става президент, отговарящ за технологиите в компанията, а до средата на 1999 г., когато Google получава 25 млн. долара рисков капитал, търсачката вече обработва по 500 000 търсения на ден.

Ръководителят от технологичната сфера Ерик Шмид заменя Пейдж на поста главен изпълнителен директор на Google през 2001 г. Компанията обаче на практика е управлявана от триото Брин, Пейдж и Шмид.

До 2004 г. потребителите вече ползват сайта по над 200 млн. пъти на ден (приблизително 138 000 търсения в минута). На 19 август 2004 г. Google осъществява първично публично предлагане на акции, от което Брин забогатява с над 3.8 млрд. долара.

През 2006 г. Google придобива YouTube – най-популярния сайт за видеа на потребители, срещу 1.65 млрд. долара в акции. Този ход е индикация за намеренията на компанията да разшири услугите си извън интернет търсенето.

През същата година Google е разкритикувана, че се съгласява да спази изискванията за цензура на китайското правителство, блокирайки уебсайтове, прокламиращи демокрацията или такива, които отразяват демонстрациите на площад Тиенанмън през 1989 г.

Брин защитата това решение, заявявайки, че възможността Google да предоставя някаква информация, макар и ограничена, е по-добре от това да не предоставя никаква.

През април 2011 г. Брин се оттегля от поста президент, отговарящ за технологиите, за да стане директор на специалните проекти в компанията. Google е реорганизирана през 2015 г. и става подразделение на Alphabet Inc. – новосъздадена холдингова компания с президент Сергей Брин.

През декември 2019 г. той напуска поста, но продължава да е част от борда на директорите на Alphabet.

През май 2007 г. Брин сключва брак с биотехнологичния анализатор и предприемач Ан Войчицки. Двамата имат син и дъщеря, но през 2013 г. става ясно, че живеят разделени заради извънбрачна връзка на Брин с маркетоинговия директор на Google Glass Аманда Розенбърг.

През 2015 г. Брин и Войчицки финализират своя развод.

Войчицки е сестра на Сюзън Войчицки, която дълги години оглавява YouTube.

През 2018 г. Брин сключва брак с Никол Шанахан, основател на технологична компания. Двамата се разделят през 2021 г., а Брин подава молба за развод през 2022 г.

Семейната инвестиционна компания на Брин и бившата му съпруга Сюзън Войчицки управлява активи за над 100 млрд. долара, както и тяхната благотворителна фондация The Brin Wojcicki Foundation.

Към днешна дата състоянието на Брин възлиза на 109 млрд. долара, което го прави деветия най-богат човек в света, според индекса на милиардерите на Bloomberg.