Офисите на Google може да предлагат пързалки, стени за катерене, джакузи и баскетболни игрища, но те не са детски площадки за възрастни.

„Мисля, че тези предположения са много повърхностни“, казва Джошуа Брайди, директор на Google за глобален интериорен дизайн, пред AD.

Всяко надникване в работните пространства на технологичния гигант провокира употребата на прилагателни, като цветни, игриви, анимирани или забавни. И въпреки че тези описания са верни, те не успяват да капсулират най-същественото прилагателно, описващо офисите на Google: целенасочено.

„От първия ден основополагащите принципи на Google поставят потребителите на първо място“, казва Мишел Кауфман, директор на компанията за изследване и развитие на изградената среда. „И със сигурност така мислим и за нашите пространства.“

През 24-те си години съществуване компанията избута офиса до предела на възможностите, работейки с вярата, че ако хората са щастливи, здрави и се чувстват удобно в него, тогава самата компания също ще процъфтява.

Именно заради тази идея елементите, например фитнес зала в джунглата, с които са известни офисите на Google, стават неразделна част от фирмата. „Те са там, защото мозъкът има нужда да превключи, пренасочвайки енергията по невероятно продуктивен начин“, казва Брайди.

Разбира се, не само игривият и причудлив дизайн „прави“ един офис на Google – много фактори определят облика и усещането на тези забележителни пространства.

По-долу Кауфман и Брайди представят пред Architectural Digest три от работните пространства на компанията, за да покажат как точно изглежда един офис на Google.

Pier 57 (Ню Йорк)

Независимо дали работи върху нова сграда или реновира съществуваща структура, целта на всеки офис на Google е дълголетие и вечност. „Ние мислим за всеки офис много сходно: „Как можем да създадем сграда, която да е функционална и жизнена за векове напред?“, казва Кауфман.

Тъй като не може да предвиди бъдещето, компанията избира да погледне в миналото, търсейки сгради, които са постигнали тази цел.

„Оказа се, че има пет основни общи свойства между тях“, обяснява Кауфман: високи тавани, достъп до дневна светлина, голямо разстояние между колоните и открита конструкция. До голяма степен този скелет на дизайна определя почти всяко пространство на Google.

В това ядро дизайнерите на компанията се стремят да включат три типа пространства: за дълбоко фокусиране върху работата; за сътрудничество и срещи; за изграждане на общност и създаване на иновации.

Много от тези основни елементи се виждат в офиса на компанията Pier 57 в Ню Йорк: големи прозорци откриват невероятна гледка към река Хъдсън, създадени са „квартали“ за екипите със сравнително отворен план, налице са многобройни кафенета и неофициални пространства за срещи.

Bay View (Маунтин Вю, Калифорния)

Проектиран от Bjarke Ingels Group и Heatherwick Studios, кампусът Bay View е първият завършен проект на компанията. „Винаги се разполагахме във вече съществуващи сгради и едва през последните пет до седем години проектирахме такива за себе си“, казва Кауфман.

Кампусът Bay View е едно от най-уникалните предложения в имотното портфолио на компанията. Той демонстрира и стремежа на Google за устойчивост.

„Поставихме си дръзката цел да бъдем въглеродно неутрални до 2030 г. във всички наши сгради, включително центровете за данни“, обяснява Кауфман, добавяйки, че Bay View е пример за много от стратегиите, които технологичната компания планира да приложи, за да постигне това.

Дизайнерите на Google се стремят да превърнат своите усилия за устойчивост във вълнуващи и привлекателни за служителите. В Bay View слънчевите панели на покрива имитират люспите на дракон, докато озеленено езерце действа като център за пречистване на отпадъчни води на място.

„Да мислим за устойчивостта от гледна точка на потребителя е нашият уникален подход“, казва Кауфман.

Peachtree (Атланта)

Въпреки че всички офиси на Google имат общ гръбнак, всеки от тях разполага със свой собствен стил. „Искаме нашите пространства да бъдат братовчеди, а не еднояйчни близнаци“, казва Брайди, добавяйки, че за тази цел често се търси помощ от местната общност.

Често компанията си партнира с местни дизайнерски фирми и художници, не само за да разбере по-добре района, но и наистина да вгради "общността" в офис пространството.

В най-новия офис в Атланта стенописи, изрисувани от местни художници, украсяват стените на кафене, арка с форма на праскова посреща служителите всяка сутрин, а рециклирани касети, дарени от местни служители на Google, препращат към музикалната история на града.

И въпреки целенасочения дизайн, това, което наистина прави всеки офис уникален, са хората.